Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cell phone
Teknik - Mobil

Var finns ett SMS när mobiltelefonen är avstängd?

När man skickar ett SMS till en avstängd mobiltelefon tas det emot först när telefonen slås på. Var befinner sig SMS:et i mellantiden?

Ett SMS skickas inte direkt till mottagaren. Från avsändarens mobiltelefon skickas meddelandet till en datorserver hos telefonbolaget. Där lagras det men i regel endast mycket kortvarigt, medan telefonbolaget spårar mottagarens mobil. Därefter skickas det från servern till mottagaren. I de allra flesta fall går SMS:et igenom vid första försöket, men har mottagaren stängt av sin mobiltelefon, görs ett nytt försök efter några minuter.

Det första SMS:et skickades 1992

Proceduren varierar hos de olika telefonbolagen, men generellt skickas ett SMS till en början vidare med några minuters mellanrum. Lyckas det fortfarande inte leverera det, försöker servern med cirka en timmes mellanrum. Har den fortfarande ingen framgång i att leverera meddelandet, sänks frekvensen, så att SMS:et till exempel endast skickas var elfte timme. Efter några dygn med misslyckade försök raderas SMS:et.

SMS står för ”short message service” och är ett system utvecklat av norska ingenjörer för cirka 20 år sedan. Det första SMS:et skickades 1992, och ingen hade då tillräckligt med fantasi för att kunna förställa sig hur populära de små textmeddelandena en dag kulle bli.

SMS har lägst prioritet, så är nätverket hårt belastat kan man emellanåt uppleva att ett SMS når fram först efter flera minuter eller till och med timmar.

Undrar du något? Skicka en fråga till Fråga oss.

Läs också:

Mobil

Därför tappar din mobiltelefon ström i kylan

2 minuter
Martin Cooper first cellphone call
Mobil

Vem uppfann mobiltelefonen?

1 minut
Mobil

Smartmobilen krossar din relation

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj