IBM / Samsung

Superchip förlänger telefonens batteritid med en vecka

IBM och Samsung har utvecklat en helt ny chipdesign som kan minska strömförbrukningen för datorer och smartmobiler med upp till 85 procent.

Du känner säkert till att många dagliga besök i telefonens appar använder så mycket batteri att den lilla fickdatorn ofta måste laddas för att hålla kontakten med omvärlden.

Men de dagliga laddningarna kan snart vara ett minne blott med en helt ny typ av datorchip som har en helt annorlunda design än andra chip.

Den nya chipdesignen har utvecklats av teknikjättarna IBM och Samsung, och enligt tillverkarna kommer den antingen att kunna utföra beräkningar dubbelt så snabbt som tidigare eller växla till ett mycket effektivt energisparläge.

Mer specifikt lyder energilöftet att smartmobiler med den nya typen av chip i energisparläge kommer att kunna räcka i över en vecka jämfört med det nuvarande genomsnittet på en dag eller två.

Superchippet börjar produceras hos Samsung, varefter det till en början kommer att köras på IBM:s servrar.

IBM och Samsungs presentationsvideo av den nya VTFET-transistorn som är betydligt mer kompakt och därför kan packas tätare – upp till 50 miljarder transistorer får plats på en nagel.

Helt ny chipdesign

Det lilla kraftpaketet har möjliggjorts i IBM:s laboratorier genom att stapla de strömstyrda transistorerna i ett datorchip på varandra.

Chipdesignen har det tekniska namnet VTFET (vertical transport field effect transistor), som i motsats till den tidigare designen med transistorer placerade sida vid sida har sina transistorer justerade vertikalt i förhållande till varandra, varpå de nu kan packas ännu närmare varandra på samma plats.

IBM har alltså lyckats klämma in 50 miljarder transistorer i sitt VTFET-chip, som är betydligt mindre än ett frimärke.

Förutom att förbättra processorhastigheten och energibesparingen på våra digitala enheter i hemmet kommer den nya chipdesignen enligt tillverkarna även att kunna revolutionera servrarna i de stora industriella molndatacenter som servar oss med allt från sociala medier till streamingtjänster.

Dessutom kommer de cirka 30 miljarder elektroniska prylar som är anslutna till internet såsom fitnesstrackers, smarta glödlampor och intelligenta högtalare på sikt att dra nytta av VTFET-designen, som förväntas minska strömförbrukningen med upp till 85 procent i datorchips.

Moores lag beskriver hur antalet transistorer – och därmed beräkningskraften – i chips fördubblas vartannat år.

© Wikipedia / OurWorldInData.org

Förlänger livet för Moores lag

Med den nya chipdesignen får den så kallade Moores lag sin livslängd förlängd.

Moores lag går tillbaka till 1965, då den amerikanske teknikingenjören Gordon Moore från chiptillverkaren Intel förutspådde att antalet transistorer och beräkningshastigheten för ett chip skulle fördubblas årligen.

1975 reviderade Moore sitt uttalande om att fördubblingen skulle ske ungefär vartannat år.

Nästan 50 år efter it-branschens linda har förutsägelsen visat sig hålla otroligt bra än i dag, det det är ganska vanligt att ha en mängd tunga appar på datorn och i mobiltelefon.

Om bilar hade upplevt samma snabba utveckling som datorchip skulle en bil i dag enligt Intel kosta 25 cent, köra en miljon kilometer på en liter bensin och ha en toppfart på 500 000 kilometer i timmen.

Den osannolika chiputvecklingen har dömt Moores lag till döden flera gånger under det senaste decenniet, eftersom datorchip gradvis har förfinats till den grad på nanometernivå att det kan bli fysiskt omöjligt att koppla in fler transistorer i dem.

Med den nya VTFET-designen verkar det dock som att Moores lag troligen kommer att gälla ganska många år in i framtiden.