Shutterstock
Mobil i dele

Hur mycket guld finns det i en mobiltelefon?

Hur många olika metaller innehåller en smartmobil? Och kan de återvinnas?

Mobiltelefonen i din ficka är en guldgruva av metaller och andra värdefulla grundämnen.

Om du delar den ser du först aluminium i det yttre skalet samt indium och terbium i skärmen. I högtalaren hittar du starkt magnetiskt neodym och i kameran metallen lantan.

Batteriet är fullt av litium, kobolt och nickel, medan telefonens elektriska kopplingar döljer koppar, guld, silver och volfram. Inuti telefonens chipp finns bland annat kisel och det sällsynta hafnium.

Din telefon innehåller cirka 0,03 gram guld.

Och det är bara ett litet urval. En genomsnittlig smartmobil innehåller omkring 60 olika metaller, halvmetaller och så kallade övergångsmetaller.

Ädelmetaller som guld, silver, platina och palladium används i relativt små mängder – en smartmobil innehåller exempelvis omkring 0,03 gram guld. Men tillsammans med värdet av ett antal andra metaller som telefonen innehåller mer av, blir det alltmer meningsfullt att återvinna kasserade mobiltelefoner.

Bunke af mobiler

Mangel på metaller vil gøre det nødvendigt at drive minedrift i vores egne udtjente mobiltelefoner.

© Shutterstock

Inte minst litium och kobolt kan bli bristvaror. Om vi fortsätter att förbruka de båda metallerna som vi gör nu, kommer produktionen från gruvorna i Sydamerika och Afrika inte längre att kunna hålla jämna steg år 2030.

Därför arbetar forskare på att förbättra metoderna för att utvinna metallerna från telefoner och andra bärbara enheter. Problemet är att det i dag kräver mycket energi och giftiga processer att isolera metallerna från varandra.