Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Frukt kan användas som mobilbatteri

KAMPEN FÖR KLIMATET: Världens mest illaluktande frukt har visat sig ha potential som ett hållbart batteri i din mobiltelefon – den ska bara kokas och ugnsbakas först.

Shutterstock

Det blir allt fler smarttelefoner i våra fickor, bärbara datorer på kontoren och elbilar på vägarna. Det är en sak att följa med i den växande efterfrågan på grön el – en annan att lagra den effektivt, billigt och miljövänligt.

Nu har forskare från University of Sydney i Australien hittat ett sätt att omvandla avfall från frukt till effektiva superkondensatorer – en effektiv form av energilagring som kan jämföras med ett batteri – och som potentiellt sett kan användas för att ladda din telefon.

Från stinkande frukt till luftig gel

Forskarna använde de oätbara delarna från frukterna durian och jackfrukter för att tillverka en så kallad kol-aerogel – ett extremt poröst material som har världens lägsta densitet och som visade sig fungera extremt bra som superkondensator.

Durian sägs lukta en blandning av petroleum, gammal ost och stinkande strumpor – medan smaken, med lite god vilja, påminner om vaniljpudding.

© Shutterstock

Superkondensatorer kan, precis som batterier, lagra och avge elektrisk laddning. Men batterier laddas långsamt och räcker en kort tid, medan superkondensatorer laddas snabbt och räcker under lång tid.

Dessvärre är superkondensatorerna oftast extremt dyra att tillverka, men det problemet löser forskarnas aerogel som tillverkas av fruktrester som annars skulle ha kastats.

Så uppfanns aerogel – på grund av en vadslagning om gelé:

Kokt och bakad för lovande energilagring

Till att börja med införskaffade forskarna frukter från lokala träd och marknader. Därefter tog de delar av frukternas oätliga kärnor och rengjorde dem med demineraliserat vatten.

Därefter placerade de fruktavfallet i en teflontryckokare där det kokades i 180 grader i tio timmar och sedan kyldes ned under natten. Fruktavfallet frystorkades och bakades slutligen i en timme i en ugn i 800 grader.

Resultatet blev en svart, extremt porös och ultralätt aerogel.

Forskarna använde materialet för att bygga elektriska ledare och testade sedan deras förmåga att lagra energi. Både jackfrukt och durian visade sig hamna på samma nivå som de superkondensatorer av aktivt kol som används i dag.

Den mest effektiva av de två frukterna var durian, som även kallas för “frukternas kung” i Sydostasien. Det är ett smeknamn som möjligtvis hänvisar till den stank som kommer från frukten, vilket gör att den är förbjuden på hotell och i kollektivtrafiken på flera ställen i Asien.

De nya fruktkondensatorerna kan på sikt bli ett alternativ till mer miljöskadliga batterier i exempelvis datorer och mobiltelefoner som istället för frukt är baserade på resursknappa metaller som kobolt, nickel och litium.

Läs också:

Mobil

Därför tappar din mobiltelefon ström i kylan

2 minuter
Mobil

Hur exakt kan man spåra en mobiltelefon?

0 minuter
Mobil

5G gör det möjligt att röra vid saker över nätet

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj