Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför tappar din mobiltelefon ström i kylan

Kyla kan få de kemiska reaktionerna i ditt mobiltelefonbatteri att gå så långsamt att telefonen uppfattar batteriet som dött.

Shutterstock

Ett batteri fungerar genom kemiska reaktioner som går fortare ju mer molekylerna rör sig.

Chansen för att de ska kollidera och reagera är större vid höga temperaturer, för då rör sig molekylerna snabbare. I kallt väder minskar hastigheten i de
kemiska reaktionerna i ett batteri, som därför fungerar sämre.

Kyla dämpar reaktioner i batteriet

1 / 2
12

Ett batteri fungerar genom kemiska reaktioner i vilka joner och elektroner genererar ström. I kallt väder minskar mängden reaktioner.

© Henrik Dalhoff

Ska batteriet hålla igång exempelvis en smartmobil kan kylan minska hastigheten i de kemiska reaktionerna så pass mycket att telefonen registrerar batteriet som dött.

Ström flyter förvisso fortfarande genom kretsarna, men molekylerna rör sig så långsamt och skapar så få reaktioner att det ser ut som om batteriet “tappar ström” i kylan.

Använd mobilen i värmen, förvara den kallt

Det betyder dock inte att du ska lägga telefonen på värmeelementet.

Om du vill att ditt batteri ska hålla så länge som möjligt, är det faktiskt en smart idé att förvara det kallt. Det sker ständigt ett antal spontana reaktioner i ett batteri – det är därför som batteriet förbrukar den uppladdade strömmen över längre tid av sig självt – men placeras det svalt, exempelvis nattetid, kommer mindre laddning att förbrukas.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj