Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sammansmältningen av internet och den verkliga världen blir möjlig på riktigt när mobilnätet 5G införs. Det kommer bland annat att medföra att grafik kan projiceras i ditt synfält med hjälp av speciella glasögon.

© Tim Robberts / Getty images
Teknik - Mobil

5G gör hela världen trådlös

2020 kommer forskarna att vara klara med nästa generations mobilnät: 5G. Det blir betydligt snabbare och öppnar dörrarna för allt från hologram till fjärrberöring.

Just nu surfar våra mobiltelefoner på fjärde generationens mobilnät, men 2020 förväntas 5G lanseras. Här är framtidsutsikterna:

5G tar över verkligheten

Personen till vänster är ett hologram – "holoportation" kommer att bli användbart på riktigt i och med 5G.

© Microsoft

Det största genombrottet för 5G blir användningen av augmented reality (förstärkt verklighet) där grafiska element projiceras i användarens synfält med hjälp av ett par glasögon så att det ser ut som att de är en del av den fysiska miljön.

5G kommer att vara mer än 30 gånger snabbare än 4G med en genomsnittlig hastighet på tio gigabit per sekund.

Det gör att tung grafik som exempelvis ett hologram utan problem kan strömmas till glasögonen medan användaren är på resande fot.

5G klipper kabeln till tv:n

© All Over

Med 5G:s höga hastighet kommer allt tv-innehåll att kunna levereras trådlöst via nätet - helt utan de brister som du har vant dig vid i dag.

Det gör att den som exempelvis tittar på en fotbollsmatch själv kan välja kameravinkel hemma i vardagsrummet i realtid eller kanske ta en närmare titt på själva arenan via mobilen.

Internet blir fingerfärdigt

Det beröringskänsliga nätet innebär att en robotarm kan följa dina pennstreck utan fördröjning.

© Huawei

Fördröjningen på 5G-nätet kommer bokstavligen talat att bli omärkbart. Responstiden rör sig som högst om en millisekund.

Det är ungefär samma tid som det tar för nervsignalerna att ta sig från fingret till hjärnan, och därmed blir det möjligt att skapa en känsla av att man kan röra vid saker över nätet.

Det öppnar upp för många möjligheter, som bland annat fjärrkirurgi där kirurgen kan utföra exakta ingrepp på en patient som ligger på operationsbordet flera kilometer därifrån.

Tekniken ”haptisk feedback”, som gör det möjligt att kunna ta emot känselintryck i retur, kommer också att bli mycket mer användbar med det blixtsnabba nätet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj