Arkeologerna står inför ett svårt dilemma när de hittar dolda rum i förhistoriska byggnadsverk: Ska de bryta igenom muren, eller är risken att förstöra något alltför stor?
Så var det när egyptiska arkeologer med hjälp av en myondetektor hittade ett dolt rum i Cheops-pyramiden. Myoner är små partiklar som bildas när atmosfären träffas av kosmisk strålning från rymden.
Sten stoppar fler myoner än luft, och detta utnyttjade forskarna för att skanna pyramiden. Skanningen avslöjade att det kunde gömma sig ett eller flera outforskade hålrum i egypternas över 4 000 år gamla konstruktion.
Får högst väga 50 gram
Robotingenjörer från instituten Inria och CNRS i Frankrike kommer nu att göra själva utforskandet enklare.
Ingenjörerna håller på att utveckla en fjärrstyrd robot som kan undersöka hålrummet utan att efterlämna annan skada än ett hål med 3,8 centimeter i diameter.
Roboten förs in genom det lilla hålet och blåser upp ett miniluftskepp fyllt av helium över sig. Roboten svävar därefter runt i hålrummet och undersöker det med hjälp av olika sensorer, lampor och kameror. Högst 50 gram får roboten och utrustningen väga, har ingenjörerna räknat ut.
Roboten svävar över hinder som trappor, ramper och lösa stenar inne i pyramiden. Den kan filma ur flera vinklar, och skulle farkosten kollidera med något fungerar ballongen som en mjuk stötdämpare, som skyddar både roboten och den historiska miljön.