Shutterstock/Rawpixel
Makro, foto, fjäril

Mikronautens checklista

Det mänskliga ögat kan bara se ned till 0,1 millimeter – diametern på ett hårstrå. Allt som är mindre är osynligt för oss. I den här utgåvan av Nördens checklista går vi på upptäcktsfärd i det dolda mikrokosmos. Du kan se alltihop med ett mikroskop eller köpa tillbehör till mobiltelefonen som öppnar upp en fantastisk dold värld.

Klicka på mikroskopet i din mobil

När vi nu bär med oss en skärm vart vi än går, så varför inte använda den? Ett av de mikroskop som har fått de bästa omdömena och som enkelt kan klickas fast vid mobiltelefonen är Apexel 100x Microscope. Det bara 17,5 gram tunga mikroskopet tar knivskarpa bilder inom ett avstånd på 3,6 till 5 millimeter från motivet. Enligt tillverkaren kan det användas tillsammans med 98 procent av alla smartmobiler.

Apexel Optic, mikroskoplins
© Apexel Optic

Kompromisslöst objektiv håller motivet stilla

Ingen makrokamera är bättre än sitt objektiv. I den högsta ligan finns Canons EF 100mm f/2.8L IS USM, som år efter åt utses till marknadens bästa. Om du bara har ett bankkonto som tillåter det så får du ett slitstarkt objektiv med en avancerad stabilisator, som ger skarpa foton även om du knäpper bilder utan stativ.

Canon RF 100
© Canon & Sebastian Relster

På nära håll med tre hobbymikroskop

© Carson

För nybörjaren...

Carson Microbrite är ett bra tips på ett mycket billigt nybörjarmikroskop, som har inbyggt LED-ljus och som enkelt kan tas med i väskan eller fickan. Fickteleskopet kan förstora upp till 60 gånger, så att du kommer riktigt nära exempelvis mineraler och insekter. Man får inte skaka för mycket på handen, men du får förvånansvärt skarpa närbilder med detta mikroskop med tanke på priset.

© Levenhuk

För entusiasten...

I området mellan 40 och 400 gångers förstoring börjar celler och blodplättar tona fram. Ett klokt val för att zooma in på denna intervall är det robusta Levenhuk 400M-mikroskopet. Det har bland annat fin- och grovfokusering samt justerbar ljusstyrka och har ett laddningsbart batteri, så att du kan ta med det ut i fält.

© Bresser

För det blivande proffset...

Med Bresser Researcher Trino Mikroskop (40x-1000x) kan du i teorin zooma in på ditt mål upp till 1 000 gånger. Oftast är dock cirka 600 gånger gränsen, om inte föremålet är skuret i tunna skivor. Över 400 gånger kan du se pollen, bakterier och till och med cellväggar och -kärnor. Teleskopet kan anslutas till en digitalkamera.

Kom nära inpå med din mobilkamera

Moment har länge tillverkat kvalitetsobjektiv till mobiltelefonen och med Macro 10x Lens är du väl rustad för nästa makrosafari. Du kan fotografera några få centimeter ifrån ditt motiv och den tillhörande så kallade ljusspridaren ser till att sprida ljuset jämnt. Var uppmärksam på att objektivet kräver ett Moment-fodral.

Moment Macro Lens
© Moment

App ser till att smartmobilen tänker smått

Nyare mobiltelefoner som exempelvis iPhone 13 och 14 Pro samt Samsungs toppmodeller levereras med makrokamera. De har makroinställningar och objektiv i ultravidvinkel, som kan användas för att komma riktigt nära exempelvis blommor eller insekter. Men alla som har äldre mobiltelefoner kan få hjälp av fotoappar. För Android-användarna är HD Zoom Camera att bra alternativ, medan iPhone-användarna med fördel kan ladda ned Camera+. Båda apparna hjälper dig att välja rätt inställningar.

© Camera+