Shutterstock
skrynkligt julklappspapper

Varför kan julklappspapper inte återvinnas?

På julafton står vi med säckar fulla av julklappspapper – men vår sopgubbe säger att det inte får åka i kärlet med pappersavfall. Varför inte?

Presentpapper är papper, men väldigt ofta är det ytbehandlat och ibland även täckt med ett ultratunt lager plast. Därför är det olämpligt som material i de flesta återvinningsanläggningar.

Vissa anläggningar klarar dock att ta emot presentpappret, därför är det bra att undersöka hur rekommendationen ser ut i just din kommun.

Förutom plast innehåller presentpapper ofta stora mängder färgämnen, vilket också gör det svårt att återvinna. Vanligtvis är papperet av ganska låg kvalitet, det vill säga att det har korta pappersfibrer.

Julklappspapper är redan avfall

Fibrerna i papper blir kortare, tunnare och mindre styva för varje gång papperet återvinns. Det har lett till en tumregel att papper efter att ha återvunnits sju gånger bara kan användas till kartong – eller till presentpapper, som alltså är den sista länken i kedjan.

Julen är en utmaning för sopsorteringen

Vi producerar 25 procent mer avfall vid jul än under resten av året. Därför är det extra viktigt att sortera rätt.

rött presentsnöre
© Shutterstock

1. Presentsnöre stoppar återvinningen

Presentsnören är gjorda av plast, men ska sorteras som restavfall. Snöret fastnar i sorteringsmaskinen och gör att den stannar. Detsamma gäller plastnät från mandariner, klementiner och apelsiner.

käytettyjä tuikkukynttilöitä
© Shutterstock

2. Värmeljus ska delas

Om du ska göra dig av med med halvbrända värmeljus är det viktigt att slänga den lilla aluminiumkoppen i metallavfall. Det tar nämligen tio gånger mer energi att producera nytt aluminium än att återvinna metallen. Men kom ihåg att pilla loss den lilla runda vekeshållaren som är av stål ur aluminiumkoppen. Därefter slänger du de båda delarna i metallåtervinningen. Om man inte lossar den lilla vekeshållaren kan återvinningsanläggningen inte separera bort stålet och då brinner aluminiumet upp när stålet smälts ned.

förstörd julkula
© Shutterstock

3. Julkulorna är luriga

Om en av julgranens kulor krossas mot golvet ska bitarna inte slängas som glasavfall. Julgranskulor är numera sällan av glas, utan olika sorters plast. Och även om de är av glas skulle färgämnena vara ett problem. De sorteras som restavfall och slängs därför i vanliga soporna.

2019 fastslog Darmstadts tekniska universitet i Tyskland dock att slitaget på pappersfibrerna är mindre än förväntat.

Studierna visade att fibrer, som till en början håller hög kvalitet, tål 25 gånger i återvinningsverket och att den totala förlusten på vägen endast är mellan fem och tolv procent. Detta kräver dock just att fibrerna inte blandas med dåliga fibrer som de i presentpapper.

Utöver det vanliga färgglada presentpappret finns det ofärgade varianter som kan återanvändas, vilket vanligtvis framgår på pappersrullens etikett.