Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Material

Varför är glas genomskinligt?

”Varför är vissa material, till exempel glas, genomskinliga, medan de flesta inte är det? Är det för att man ser rakt igenom atomerna? Är glas egentligen helt genomskinligt, för det bör ju finnas något som stoppar?”

Ljus består av fotoner, som är små paket av elektromagnetisk energi. Det är bara när merparten av fotonerna lyckas slinka igenom ett material som vi upplever det som genomskinligt. När ljus träffar atomerna i de flesta material, får det elektronerna att byta bana eller atomkärnorna att vibrera. Istället för att passera igenom materialet absorberas ljusets energi och omvandlas då till värme. I glas är atomsammansättningen emellertid just sådan att energin i det synliga ljuset är för stor för att få atomkärnorna att vibrera och för liten för att få elektronerna att byta bana. Resultatet är att det synliga ljuset går nästan obehindrat genom glasrutan. Även om glas upplevs som genomskinligt, är det faktiskt inte allt ljus som når igenom. När ljuset träffar till exempel en ruta, reflekteras cirka fyra procent, och det samma gäller när ljuset skall ut genom rutan igen. Det är alltså normalt bara omkring 92 procent av ljuset som når igenom. Resten kallas för glasets reflexförlust. Medan ett fönster alltså låter det mesta av det synliga ljuset slippa igenom, stänger det emellertid ute huvuddelen av den ultravioletta och infraröda strålningen. Glasets förmåga att bromsa den infraröda strålningen är faktiskt orsaken till att det kan bli så varmt i ett växthus. Värmen uppstår för att det synliga ljuset passerar genom glaset och värmer upp jorden och växterna. Jorden och växterna avger sedan infraröd värmestrålning, men glaset låter den inte komma ut. Resultatet är den välkända kraftiga uppvärmningen.

Läs också:

Volcano, oregon
Material

Glas: Finns glas i naturen?

0 minuter
Material

Hur kan glas stoppa en projektil?

0 minuter
Material

Är glas egentligen en vätska?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj