Vad ska jag ta på mig i kylan: joggingbyxor eller jeans?

Det är rent ut sagt svinkallt när jag ska gå ut med hunden, men vad bör jag ha på mig ute i minusgraderna: joggingbyxor eller jeans?

© Shutterstock

Byxtyg fungerar som värmeisolering och reducerar förlusten av kroppsvärme till omgivningarna, därför att värmen förvaras i små luftfickor i textilfibrerna. Dessutom ger byxorna tätt mot vinden, vilket motverkar den så kallade vindavkylningen och hjälper till att hålla kvar värmen ytterligare.

Joggingbyxor är för det mesta ett bättre val än jeans. Det beror på att joggingbyxor i regel är tjockare och tillverkade av varmare textilier som fleece eller bomull.

Fleece är stickat av extremt tunna trådar som knyts ihop och bildar massor av små luftfickor, som kan hålla kvar kroppsvärmen. Detsamma gäller bomull som vanligtvis är en lös väv, vilket ger mer plats för de värmeisolerande fickorna.

Denim är slitstarkt, men kallt

Jeans är däremot gjort av denim som inte ger någon bra värmeisolering. I denim är bomullsfibrerna tätare hopvävda, vilket gör byxorna tyngre, mer slitstarka och hållbara. De spända fibrerna ger dock färre och mindre luftfickor, vilket reducerar förmågan att bibehålla kroppsvärmen.

Det finns dock tillfällen då jeans faktiskt är att föredra. Står valet exempelvis mellan tjocka och tätsittande jeans eller tunna och löst sittande joggingbyxor, så kommer jeansen sannolikt att ge den bästa benvärmen ute i kylan.