Shutterstock
glitter, cambridge, veganskt

Nu är det här: Världens första hållbara glitter

Forskare lovar att den nya glittret är precis lika festlig och irriterande som det brukar vara – men det förorenar inte världshaven med mikroplast.

Det har forskere ved University of Cambridge besluttet sig for at gøre noget ved. De har som de første i verden

Du har säkerligen råkat ut för glitter på festliga tillställningar, brokiga kreativa workshops eller färgstark kosmetika – och känner till hur det kan klibba sig fast vid din hud i flera dagar när du väl har varit i närheten av det.

Men visste du att pigmenten som gör glittret festligt består av mikroplaster, som till största del blir föroreningar i världshaven?

Hållbart och till och med veganskt

Forskare vid University of Cambridge bestämde sig för att göra något åt det. De är först i världen att utveckla en ny typ av glitter som kan vara både massproducerat och samtidigt hållbart, biologiskt nedbrytbart och till och med veganskt.

Glittret är veganskt eftersom kärnkomponenten i den nya produkten är nanokristaller av cellulosa som hämtats från cellväggar i växter, frukt och grönsaker.

glitter, cambridge, hållbart

Tre flaskor med forskarnas hållbara glitter i olika färger.

© Benjamin Droguet

Nanokristallerna böjer ljuset på ett sådant sätt att det uppstår olika färger beroende på olika synvinklar. Effekten kallas strukturell färg, och den gör materialet precis så gnistrande som vanligt glitter brukar vara.

Strukturell färg återfinns även i naturen där fenomenet frambringar några av världens vackraste färgspel, såsom fjärilsvingar och påfågelfjädrar.

Kan tillverkas kommersiellt

Enligt forskarna kan den nya typen av glitter masstillverkas med befintlig industriell utrustning och baseras på kommersiellt tillgänglig cellulosa. Och produktionen är ännu mindre energikrävande än tidigare.

Forskarna hoppas att företagen kommer att ta till sig det hållbara glittret i framtiden för att förebygga att mikroplaster hamnar i världshaven. Enbart kosmetikaindustrin i Europa använder upp emot 5 500 ton mikroplast årligen.