Shutterstock
Droppar på en teflonbeläggning

Vad är teflon och hur fungerar det?

Varför bränner livsmedel inte fast i en panna med teflonbeläggning? Vad består teflon av, och hur får man teflon att sitta fast i stekpannan?

Fluor och kol gör teflon glatt

Teflon är ett varumärke för en rad plastprodukter, som har det gemensamt att de utöver kol- och väteatomer innehåller grundämnet fluor. I teflon är plastens väldigt långa kedjor av kol så att säga inpackade i fluor, och den kemiska bindningen mellan fluor och kol är så stark att teflon i stort sett inte angrips av eller reagerar med andra kemiska föreningar. Dessutom är teflon ett synnerligen halt material.

Det slitstarka teflonet har en mängd användningsområden. Teflon kan bland annat användas som:

  • Smörjmedel
  • Smutsavvisande ytbehandling
  • Material i vindrutetorkare, som då glider lätt över rutan

Men teflon är nog mest känt för att ge stekpannor och grytor en yta som gör den lättanvänd.

Teflonpannor måste genomgå en speciell process

Det teflon som används som beläggning i pannor kallas PTFE, vilket står för polytetrafluoretylen. Då teflon är så halt, har även matvaror svårt att fastna, och det innebär bland annat att man inte behöver så mycket fett när man steker.

Den första stekpannan med teflon kom ut på marknaden 1954, 16 år efter att forskare hos företaget DuPont av en slump upptäckt materialet. Just för att materialet är kemiskt så inaktivt, är det inte heller så lätt att få det att fästa sig vid stekpannans metall.

Tricket består i att först utsätta pannan för ett slags sandblästring, så att dess yta blir skrovlig. Därefter sprayas pannan med ett tunt lager av en särskild grundare, och först därefter kan kraftigt uppvärmt teflon sprayas på ytan. När teflon närmar sig sin smältpunkt på 327 grader blir det näm-ligen mer hanterligt och kan fästa sig vid stekpannans metall.

Teflon var länge känt som världens halaste ämne, men på senare tid har forskare vid det amerikanska Argonnelabora

Är telfon giftigt?

Teflonpannor är per automatik inte giftiga. Men man måste dock vara försiktig.

Det finns bland annat en risk i samband med gamla teflonpannor, då teflonbeläggningen kan bli så sliten att beläggningen faller av och hamnar i maten. Experter rekommenderar att du ska slänga gamla och slitna teflonpannor.

Sliten teflonpanna

Släng din slitna teflonpanna. Den kan nämligen utsöndra farliga ämnen vid matlagningen.

© Shutterstock

Teflon är produktnamnet för ämnet polytetrafluoreten (PTFE). Det kemiska ämnet kan under uppvärmning brytas ned till hälsovådlig perfluoroktansyra (PFOA).

Nedbrytningen sker dock först vid temperaturer över cirka 350 grader celsius och så höga temperaturer uppnås inte vid normal matlagning.