Diamantens eftertraktade släktingar

Liksom diamanten används sällsynta mineraler också i smycken. Läs om några av dem här.

Ruby

Från Vetenskapens Universum: Diamanten är ädelstenarnas obestridde kung. Dess namn kommer av det grekiska ordet ”adamas”, som betyder något i stil med ”den obetvingliga” – ett namn som syftar på hårdheten. Diamanter är det hårdaste naturligt bildade material som vi känner till, och de är eftertraktade bland annat i kraft av sin fantastiska lyster och ljusbrytning.

Även många andra mineraler är så sällsynta att de är eftertraktade som smyckestenar. Bland annat fasettslipas smaragd, rubin och topas till samma former som diamanter, och perfekta ”rena” varianter av dessa stenar kan med en felfri slipning vara väldigt dyra.

En del smyckestenar har missvisande namn. Till exempel är många rubiner i själva verket turmaliner, och andra är egentligen granater. Just mineraler som turmalin och granat används flitigt inom smyckeindustrin och är mycket uppskattade på grund av sin stora färgvariation.

Rubin och safir är båda mineraler av typen korund. Rubiner är röda, och safirer är blå. Korund är det näst hårdaste mineralet efter diamant.

Emerald

Smaragd tillhör beryllgruppen, som innehåller flera typer med mycket vackra färger. Den blå eller grönaktiga akvamarin är en annan beryllvariant.

Topaz

Topas är ett mineral som kan variera från färglöst över gul- och grönaktigt till brunt, rött och rosa. Marinblå topas är ofta bestrålat syntetiskt för att uppnå färgen.

Garnet

Granat är en grupp av mineraler, vars medlemmar är allt från vitaktiga till gula, orange, rosa, röda, bruna, gröna och svarta.

Zircon

Zirkon är ofta brunaktig eller rödbrun i naturen, men kan genom värmebehandling anta flera andra färger såsom gul, blå, grönaktig – eller färglös.

Turmalin är ett mineral som kan ha i stort sett alla nyanser – även inom en och samma kristall.