Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rådden nektarin til genbrug
Teknik - Material

Avfallet är värdefullt

Ditt skräp kan vara värt pengar som återvinning om det behandlas på rätt sätt. Se fem coola saker som ditt skräp kan förvandlas till.

 1. Rutten frukt blir bioplast

  Processen omfattar specialiserade enzymer som skär sönder växtfibrerna i avfallet. På så sätt omvandlar enzymerna växtfibrerna till enkla sockermolekyler. Därefter bryter bakterier ned sockerämnena till mjölksyra som blir värdefull bioplast.

 2. Plast förvandlas från skräp till kläder

  Plast kan ganska lätt omvandlas till polyester. Processen involverar uppvärmning och bearbetning av plasten som så småningom blir mjuka klädfibrer.

 3. Kiss omvandlas till elektricitet

  Forskare har uppfunnit en speciell bränslecell med mikroorganismer som äter kiss och i den processen genererar ström för att ladda exempelvis mobiltelefoner.

 4. Gamla bildäck görs om till takpannor

  Ett företag har specialiserat sig på att stöpa gummitakpannor av gamla bildäck. Gummitakpannor kan bara värt mycket och bli en eftertraktad vara i byggbranschen eftersom de både är slitstarka och inte avger ljud på grund av sin elasticitet.

 5. Din gamla telefon innehåller guld

  Guld är som bekant värt pengar och det används i elektronik som datorer, mobiltelefoner och gps:er eftersom metallen leder elektricitet väldigt bra. För att kunna utvinna fem gram rent guld behövs 200 gamla mobiltelefoner. Men se upp – återvinningen kräver många farliga kemikalier som svavelsyra, så återvinning av guld är inte helt riskfritt.

Läs också:

blodtyper TOP
Cirkulation

Ny forskning: Din blodgrupp avgör risken för corona

4 minuter
NB_u28 adidas
Material

Adidas gör skor av skräp från havet

1 minut
Havet

Forskare utforskar havets djupaste gömställen

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj