NB_u28 adidas

Adidas gör skor av skräp från havet

Det tyska sportföretaget har precis lanserat en ytterst politiskt korrekt sportsko. Överdelen av skon är tillverkad av skräp som fiskats upp ur havet.

Varje år dör över en miljon havsfåglar och 100?000 havsdäggdjur på grund av föroreningar i världshaven.

2006 undersökte UNESCO – FN:s organ för utbildning, kultur, kommunikation och vetenskap – problemet och konstaterade att det flyter omkring 46?000 bitar plast i världshaven per 2,5 kvadratkilometer.

Blåmönstrat avfall

Sportjätten Adidas har inlett ett samarbete med stödorganisationen för världshaven "Parley for the Ocean" för att belysa problemet.

Tillsammans har de designat en sko där överdelen uteslutande är tillverkad av skräp som har fiskats upp ur havet. Avfall som vållar stora problem för havsdjuren.

Överdelen som i prototypen har en vit botten med ett blått mönster består av återanvänt havsavfall och olagliga fiskenät. Sulan är tillverkad av hållbara material.

Skon är bara den första i en serie

Skon har inte fått något namn och finns ännu inte i butik. Men det kommer den göra - tillsammans med flera liknande produkter. Adidas och "Parley for the Oceans" gör en hel produktlinje av havsavfall, som kommer offentliggöras senare i år.

Syftet med projektet är att göra folk mer medvetna om problemet med havsavfall och visa hur man kan bidra till att skydda och bevara världshaven.

Nedbrytbar plast

En renare och nedbrytbar typ av plast är den så kallade bioplasten. Läs mer om den här: