Teknik - Livsmedel

Finns det gris i vingummi?

Gelégodis, som till exempel vingummi, får sin konsistens från gelatin som utvinns från kokt grishud och kalvben. Du kan dock inte känna om det är gris eller kalv i.

Genom att koka grishud och kalvben utvinner man gelatin som är ett gulaktigt geleringsmedel utan doft eller smak. Det används i bland annat vingummi och andra gelégodisar för att göra det formbart och gummiaktigt.

Gelatin är nedbrutet kollagen – ett protein från senor, hud och ben.

Det kan ersättas med pektin eller gummi arabicum.

Det är löss i godiset

Det är inte bara hud från grisar eller kalvben som används i gelégodis.

Sköldlöss är också en viktig ingrediens som lindar in godiset i ett blankt och skyddande vax.

Läs också:

Livsmedel

Nya gener gör din mat mer hälsosam

6 minuter
Livsmedel

Varför måste mat frysas ned till -18 grader?

1 minut
Livsmedel

Varför blir franskbröd med tiden hårt och knäckebröd mjukt?

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!