Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

Finns det gris i vingummi?

Gelégodis, som till exempel vingummi, får sin konsistens från gelatin som utvinns från kokt grishud och kalvben. Du kan dock inte känna om det är gris eller kalv i.

Genom att koka grishud och kalvben utvinner man gelatin som är ett gulaktigt geleringsmedel utan doft eller smak. Det används i bland annat vingummi och andra gelégodisar för att göra det formbart och gummiaktigt.

Gelatin är nedbrutet kollagen – ett protein från senor, hud och ben.

Det kan ersättas med pektin eller gummi arabicum.

Det är löss i godiset

Det är inte bara hud från grisar eller kalvben som används i gelégodis.

Sköldlöss är också en viktig ingrediens som lindar in godiset i ett blankt och skyddande vax.

Läs också:

Sushi
Livsmedel

LISTAN: 11 saker du inte visste om sushi

6 minuter
Kan honung hålla för evigt?
Livsmedel

Kan honung hålla sig för evigt?

2 minuter
Livsmedel

Du äter ½ kilo insekter – per år

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj