Shutterstock
Man med varukorg

Vilka livsmedel medför störst koldioxidutsläpp?

Den globala livsmedelproduktionen släpper ut mycket koldioxid, men hur stort klimatavtryck olika livsmedel gör varierar en hel del. Här får du överblick över vilka livsmedel som leder till de största utsläppen av koldioxid.

Koldioxid och livsmedel

Trettio procent.

Så stor är den globala livsmedelsproduktionens andel av det årliga utsläppet av växthusgaser som exempelvis koldioxid. Hur klimatbelastande de olika livsmedel vi sätter i oss är, varierar dock en hel del.

Därför har den danska gröna tankesmedjan Concito satt ihop en översikt över 500 livsmedel, rangordnade efter hur mycket växthusgaser de släpper ut.

Vilka livsmedel släpper ut mest koldioxid?

Nötkött är utan tvekan det livsmedel som släpper ut mest växthusgaser och har det största klimatavtrycket.

  1. Oxfilé: 151,95 CO2e/kilo
  2. T-benstek: 80,89 CO2e/kilo
  3. Kalvkött: 50,36 CO2e/kilo
  4. Pålägg av rostbiff: 45,84 CO2e/kilo
  5. Nötinnanlår och rumpstek: 45,69 CO2e/kilo
  6. Pulled beef: 38,22 CO2e/kilo
  7. Kebab: 36,49 CO2e/kilo
  8. Nötkött, låg fetthalt: 35,86 CO2e/kilo
  9. Nötfärs, 5-10 procent fett: 34,19 CO2e/kilo
  10. Nötsalami: 34,11 CO2e/kilo

Nötkött i olika skepnader dominerar listan ända ned till plats nummer 13. Därefter kommer lammstek med 27,43 CO2e/kilo och efter det följer andra delar av lammkött.

Den första fisken på listan är braxen, som släpper ut 16,78 CO2e/kilo.

Se hela listan här

Den stora mängden utsläpp från nötkött kommer huvudsakligen från själva kreaturet, eftersom det rapar upp enormt mycket metan i sina omgivningar.

I genomsnitt släpper en enda ko ut 500 liter metan om dagen. Det kan jämföras med att en människa släpper ut 0,5 liter metangas om dagen.

Nötkött

Nötkött medför utsläpp av flera växthusgaser, som exempelvis koldioxid och metan.

© Shutterstock

Vilka livsmedel släpper ut minst koldioxid?

Grönsaker toppar generellt sett listan över livsmedel som släpper ut minst växthusgaser. Allra högst upp ligger dock kranvatten, musslor och mineralvatten:

  1. Kranvatten: 0,00 CO2e/kilo
  2. Råa musslor: 0,22 CO2e/kilo
  3. Mineralvatten och liknande: 0,22 CO2e/kilo
  4. Veganskt bacon: 0,25 CO2e/kilo
  5. Majrova, morot, rå kål: 0,25 CO2e/kilo
  6. Färsk basilika, rotselleri, bladselleri, rabarber: 0,30 CO2e/kilo
  7. Rå rödbeta: 0,32 CO2e/kilo
  8. Purjolök, gräslök: 0,32 CO2e/kilo
  9. Potatis, portobellosvamp: 0,36 CO2e/kilo
  10. Krasse, persilja, dill, havredryck, rädisor: 0,37 CO2e/kilo
Morötter

Morötter är en av de grönsaker som medför lägst utsläpp av växthusgaser som exempelvis koldioxid.

© Shutterstock

Concito har räknat ut livsmedlens CO2e utifrån ett genomsnitt av produkterna på den danska marknadens klimatavtryck.

Vissa produktionsmetoder, som exempelvis ekologiskt jordbruk, släpper ut betydligt mer CO2e än konventionellt jordbruk, och därför har tankesmedjan utgått från ett genomsnitt dem emellan.

Det genomsnittliga klimatavtrycket av de 500 olika typerna av mat och dryck har, förutom jordbrukets utsläpp,även baserats på exempelvis förädling, emballage och transport.

Dessutom poängterar tankesmedjan att vi in får glömma att äta en varierad kost, och inte tänka uteslutande på koldioxidutsläpp, när vi fyller varukorgen och magen.

Är du nyfiken på hur stort ditt koldioxidavtryck är? Beräkna ditt avtryck med vår koldioxidkalkylator!

Er du nysgjerrig på hva CO2-avtrykket ditt er? Beregn avtrykket ditt med CO2-beregneren vår!.