Vatten framhäver smaken i din whisky

Ny forskning bekräftar vad whiskyexperter har hävdat i åratal. Lite vatten gör att din whisky utvecklar sin fulla smak.

Whisky:

Med eller utan vatten? Forskare har löst gåtan!

© Shutterstock

Precis som många whiskyentusiaster påstår ska du hälla lite vatten i din whisky om du brukar dricka den ’straight’, eftersom det sägs få den ädla drycken att utveckla sin fulla smak och doft.

Nu har två svenska forskare från Linnéuniversitetet bevisat att vatten faktiskt gör mer än att bara tunna ut din whisky.

Studien bekräftar nämligen att vatten kan medföra rätt stora förändringar i smaken. Den vetenskapliga förklaringen är att smaken i whisky bland annat är kopplad till molekylen guajakol, som finns i stora mängder i särskilt skots whisky med den karakteristiska rökta smaken.

Vatten framhäver smaken

Guajakolmolekylen gillar inte vatten utan rör sig i stället i de områden av wishkyn där alkoholkoncentrationen är som störst. När vattnet driver alkoholen till ytan följer guajakol-molekylerna med. När de väl ligger vid ytan blir de tydligare för både smak- och luktsinnen.

Men räcker det med en droppe?

Studien visar att förändringarna i smaken beror på hur mycket vatten du häller i din whisky.

De flesta whiskyer har en alkoholprocent på 40 eller mer, men den största smakupplevelsen får man faktiskt när whiskyn blandas med 1/3 vatten så att alkoholprocenten hamnar på 27.

Du kan också testa att servera din whisky med is och notera hur smaken förändra i takt med att isen smälter.

Läs här om smaksinne, umami och den femte grundsmaken.