Shutterstock
Starka chilipepparfrukter

Världens starkaste chili – och 4 andra brännheta varianter

Carolina Reaper får det inte bara att brinna i din mun. I värsta fall kan världens starkaste chilipeppar få artärerna att dra ihop sig och leda till stroke. Läs listan över världens fem starkaste chilipepparfrukter – samt två nya bubblare som kanske kan ta över förstaplatsen.

Världens starkaste chilipeppar

Carolina Reaper är världens starkaste chilipeppar och har varit det sedan 2013.

På den så kallade Scovilleskalan, den officiella skalan för uppmätt styrka i chilipeppar, har Carolina Reaper ett värde mellan 1,4 miljoner och 2,2 miljoner SHU.

Det kan jämföras med en jalapeño som har ett värde på mellan 2 500 och 8 000 SHU.

Wilbur Scoville

Porträtt av Wilbur Scoville.

© Henrietta Benedictis Health Sciences Library, Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences

Scovilleskalan

Världens fem starkaste chilipepparfrukter

De starkaste chilipepparfrukterna i världen ger din kropp en chock och utlöser vanligtvis reaktioner som kräkningar, brännande eller bedövad mun, kraftigt rinnande ögon och rinnande näsa

De starkaste chilipepparfrukterna i världen är:

 1. Carolina Reaper (1,4 miljoner-2,2 miljoner SHU)
 2. Komodo Dragon Chili (1,4 miljoner-2,2 miljoner SHU)
 3. Trinidad Moruga Scorpion (1,2 miljoner-2 miljoner SHU)
 4. 7 Pot Douglah (923,889-1,85 miljoner SHU)
 5. Dorset Naga (1 miljon-1,59 miljoner SHU).

Läs vidare och lär dig allt de behöver veta om världens starkaste chilipeppar.

Carolina Reaper

Världens starkaste chili - Carolina Reaper

Carolina Reaper känns igen på den skorpionliknande svansen i pepparfruktens ände.

© P.Podkowa
 • Värde på Scovilleskalan: 1,4 miljoner till 2,2 miljoner SHU.
 • Utvecklad: Carolina Reaper utvecklades av jordbrukaren Ed Currie, när han korsade Naga chilipeppar med en röd habanero. Chilipepparn såg dagens ljus i South Carolina, USA, som också har gett chilipepparn dess namn.

Carolina Reaper är världens starkaste chili, och även om en liten bit känns som lava i din mun, smakar chilin först och främst sött och har närmast en fruktig smak. De söta noterna gör chilipepparn god i såser och grytor – om än i mycket små mängder.

Mannen bakom världens starkaste chilipeppar är den amerikanska jordbrukaren Ed Currie, som av en slump utvecklade den starka chilin när han testade att framställa chilipeppar för medicinskt bruk.

När Ed Currie upptäckte styrkan i chilipepparn kontaktade han Cliff Calloway, professor i kemi vid Winthrop University i South Carolina. Tillsammans med Calloways studenter testade de chilins styrk i Scoville Units (SHU) och kom fram till att den måste vara världens starkaste chilipeppar.

År 2013 utsåg även Guiness World Records Carolina Reaper som världen starkaste chili.

Carolina Reaper kan leda till stroke

När man äter några av världens starkaste chilipepparfrukter reagerar kroppen otroligt kraftfullt.

Man kan exempelvis uppleva:

 • Brännande eller domnad känsla i mun och svalg
 • Räkningar
 • Kraftigt rinnande ögon
 • Ökad salivproduktion
 • Rinnande näsa.

Äter man en Carolina Reaper-chili kan man dock råka ut för än värre konsekvenser, eftersom den starka chilipepparn kan få artärerna att dra ihop sig och till med utlösa stroke.

Det var en 15-årig pojke med om efter att han ätit Carolina Reaper-chili i samband med ett vad och två dagar senare fick vårdas akut på sjukhus.

Komodo Dragon

Komodo Dragon-chili

Komodo Dragon är, till skillnad från många andra chilipepparfrukter på den här listan, vanligt förekommande i stormarknader.

© Bigar
 • Värde på Scovilleskalan: 1,4 miljoner-2,2 miljoner SHU.
 • Utvecklad: Chilipepparn utvecklades i Bedfordshire i England. Det är ett område som redan var känt för sin utveckling av mycket starka chilifrukter.

Chilipepparn Komodo Dragon är nästan lika stark som Carolina Reaper med ett värde mellan 1 400 000 och 2 200 000 SHU på Scovilleskalan.

Komodo Dragon introducerades 2015 av den brittiske jordbrukaren Salvatore Genovese. Han har precis Ed Currie, upphovsmannen till Carolina Reaper, ägnat sig åt att ta fram några av världens starkaste chilifrukter.

Komodo Dragon har en mycket fruktig smak och vid första tuggan kan man få intrycket att det är en vanlig, mild chilipepparfrukt. Värmen och styrkan sätter dock snart in kort.

Medan Carolina Reaper måste köpas i specialbutiker kan Komodo Dragon köpas i vanliga stormarknader. I England är den starka chilipepparfrukten nämligen tillgänglig i dagligvarukedjan Tesco.

Trinidad Moruga Scorpion

Delad Moruga Scorpion-chilipeppar

Denna chilipeppar är i genomsnitt 400 gånger starkare än en jalapeño, och därför används denna chilipeppar också ofta i heta såser.

© Hankwang
 • Värde på Scovilleskalan: 1,2 miljoner-2 miljoner SHU.
 • Utvecklad: Chilipepparfrukten utvecklades av jordbrukaren Wahid Ogeer i Trinidad och Tobago, så Trinidad Scorpion-chilin trivs och växer bäst i varma klimat.

Trinidad Moruga Scorpion var tidigare världens starkaste chilipeppar med ett värde mellan 1 200 000 och 2 000 000 SHU på Scovilleskalan.

Det varade dock inte länge. Efter bara ett år efter tog Carolina Reaper över titeln som världens starkaste chilipeppar.

Som med de flesta andra riktigt starka chilipepparfrukter påverkar Trinidad Moruga Scorpion inte bara munnen och halsen. Om man sätter tänderna i en Trinidad Moruga Scorpion-chilipeppar får man vara beredd på att känna av det.

Flera har beskrivit hur en tugga Scorpion-chili ger känslan av att tungan smälter – och chilipepparn är i färd med att bryta ned kroppens naturliga försvar mot brännskador.

När man intar mycket stark mat riskerar man att få blåsor på tungan. Blåsorna är kroppens sätt att offra tungans yttersta lager för att skydda det som finns innanför.

7 Pot Douglah

7 Pot Douglah-chilipeppar

Själva oljan från skinnet på denna chilipeppar kan bränna din hud. Därför måste man använda handskar när man arbetar med chilipeppar av denna styrka.

© Peter Stanley/Youtube
 • Värde på Scovilleskalan: 923 889-1,85 miljoner SHU.
 • Utvecklad: Härstammar från Karibien och är en av världens mest sällsynta chilipeppar. Det finns inte någon identifierad utvecklare av den här chilipepparfrukten, men den växer oftast i värmen i Trinidad och Tobago.

Chilin är sällsynt därför att det har visat sig vara svårt att få fram fröerna för att odla denna chili. Eftersom det inte finns någon speciell utvecklare, så växer denna chilipeppar oftast i naturen i Trinidad och Tabogo, vilket gör det svårt att samla in chilipepparns fröer.

7 Pot Douglah-chilin ligger ett steg efter världens mest kända chilipepparfrukter, men man ska inte underkänna den styrka, som den fem centimeter långa chilipepparfrukten bjuder på. Den hamnar nämligen mellan 923 889 och 1 853 986 SHU på Scovilleskalan.

7 Pot Douglah-chilin härstammar också från Trinidad och Tobago. Den kännetecknas av sin speciella färg. När den är omogen är den grön, men när den mognar utvecklar den en djup chokladbrun färg.

Den djupa mörkbruna färgen ger också en fingervisning om dess smak, eftersom den har noter av nötter och frukt, vilket gör den eftertraktad i matlagning.

Om man vill använda 7 Pot Douglah i sin matlagning måste man dock vara uppmärksamma, eftersom bara safterna kan lämna märken på mänsklig hud.

Dorset Naga

Mogen Dorset Naga-chilipeppar

Dorset Naga-chilipeppar används ofta i matlagning.

© Luciano Roth Coelho
 • Värde på Scovilleskalan: 1 miljon-1,59 miljoner SHU.
 • Utvecklad: Dorset Naga-chilin härstammar från England och har fått sitt namn när chilipepparn blev till nästa den engelska staden Dorset. Utvecklingen av chilin började, är Michael och Joy Michaud köpte en Naga Morich chiliväxt. Därefter började de plantera fröerna med de karakteristika de ville ha i sin nya chilipeppar.

Dorset Naga-chilin överskrider en miljon på Scovilleskalan. Den varierar inte lika mycket i styrka som några av de andra chilipepparfrukterna på listan, eftersom den hamnar mellan 1 000 000 och 1 598 227 SHU på Scovilleskalan.

Därmed är Dorset Naga-chilin ett säkert val om man vill säkerställa en lagom styrka i matlagningen eller i smakprov.

Chilipepparn härstammar från chilipepparfrukten Naga Morich, så Dorset Naga är tekniskt sett en underart. Den har dock godkänts som en egen art och får därför en plats på listan över världens starkaste chilipepparfrukterna .

Som de flesta starka chilipepparfrukter smakar Dorset Naga-chilin också sött och fruktigt i det första smakintrycket. Styrkan från chilin kommer sedan direkt och dess värme och styrka har gjort Dorset Naga-chilin populär i "hot sauce".

Nya chilifrukter på väg

Carolina Reaper kan (kanske) petas ned

Trots att Carolina Reaper har utsetts till världens starkaste chilipeppar, så fortsätter striden om titeln.

Chilifantaster världens över konkurrerar om att odla världens starkaste chilipeppar, och många anser att Carolina Reaper redan har brädats. Det har dock inte verifierats av Guiness World Records än och därför ingår dessa chilipepparfrukter inte i vår lista över de starkaste chilipepparfrukterna i världen.

Det är i synnerhet två chilifrukter som utmanar Carolina Reaper som världens starkaste chilipeppar – Pepper X och Dragon's Breath.

Pepper X

Pepper X påstås vara dubbelt så stark som världens nuvarande starkaste chilipeppar, Carolina Reaper.

Det finns inte så mycket information om den mystiska chilipepparfrukten, eftersom jordbrukaren Ed Currie, som även utvecklade Carolina Reaper, fortfarande är fåordig om sin skapelse.

Det sägs dock att Pepper X har hamnat på upp emot 3,18 miljoner SHU på Scovilleskalan, men att chilipepparfrukten inte är ligger på en stabil nivå och därför ännu inte har offentliggjorts.

Om Pepper X kan ligga på ett stabilt värde på Scovilleskalan, så råder det inga tvivel om att den skulle ta över titeln som världens starkaste chilipeppar.

Dragon's Breath

Dragon's Breath är kanske den mest korrekt döpta chilipepparfrukten på listan, eftersom denna chili hamnar på 2,48 miljoner SHU på Scovilleskalan.

Om Dragon's Breath granskas av Guiness World Records före Pepper X, kommer den därför att ta titeln som världens starkaste chilipeppar.

Chilipepparfrukten har utvecklats av den brittiske lantbrukaren Tom Smith i samarbete med en forskargrupp från Nottingham University i England.

Dragon's Breath utvecklades inte i hopp om att ta fram världens starkaste chilipeppar. Syftet var däremot att utveckla en chilipeppar för medicinskt bruk.