Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför kan salt användas som konserveringsmedel?

Vad är det med salt som gör att det kan användas för att konservera matvaror?

Photo by Jason Tuinstra on Unsplash

Principen i nedsaltning är att man skapar största möjliga saltkoncentration utanför cellerna i till exempel det kött som man vill bevara.

Tack vare en process som kallas osmos vandrar vattnet dit saltkoncentrationen är störst.

Resultatet är att köttet blir uttorkat.

Utan vatten kan bakterier inte leva, och därmed fördärvas inte matvarorna.

Under antiken var salt ofta mer efterfrågat än guld, och saltet skapade grundvalen för många ekonomier.

Det berodde framför allt på saltets utomordentliga kvaliteter som konserveringsmedel.

Läs också:

Livsmedel

Är du redo att ersätta biffen med konstgjort kött?

3 minuter
Livsmedel

Sant eller falskt: Tuggummi stannar kvar i kroppen i åratal

2 minuter
Livsmedel

Därför räcker det inte med ett chips

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj