Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

Varför kan man känna sig beroende av choklad?

Jag känner ofta ett starkt behov av choklad. Är det inbillning, eller kan jag verkligen vara beroende?

De flesta tycker om choklad, och många – i synnerhet kvinnor – är så galna i choklad att de nästan känner sig beroende. Den känslan är inte bara inbillning: choklad innehåller nämligen vissa ämnen, som kroppen kan ombilda till endorfiner och serotonin. Endorfiner är kroppens egna opiumliknande ämnen, som ger en känsla av avslappning och välbefinnande. Serotonin är även det ett ämne som framkallar välbefinnande. Låg serotoninproduktion kan ge svåra depressioner och ångest. Även psykologiska faktorer kan förklara beroendet av choklad. Barn får ofta godis som tröst eller belöning, och den ovanan följer oss, när vi blir vuxna. Socker-, fett- och salthaltiga läckerheter står längst upp på listan, när vi skall fly från vardagens stress och smådepressioner, eller när vi behöver en belöning. Brittiska forskare har nyligen utvecklat ett antichokladplåster. Plåstret sätts på handen och avger vaniljdoft. Doften får den person som har plåstret på sig att klara sig utan choklad. Forskarna vet inte varför plåstret fungerar, men de anser att doften av vanilj förändrar hjärnans serotoninbalans.

Läs också:

Livsmedel

OPTISK ILLUSION: Magisk choklad varar för evigt

2 minuter
Sushi
Livsmedel

LISTAN: 11 saker du inte visste om sushi

6 minuter
Livsmedel

Därför räcker det inte med ett chips

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj