Georgetown University
Tänder missfärgade av rödvin

Varför missfärgar rödvin tänderna?

Varför gör rödvin tänderna blålila och varför är inte alla lika utsatta för det?

Det finns tre anledningar till att rödvin missfärgar tänderna på ett så effektivt vis. För det första innehåller rödvin färgpigmentet antocyanin, som ger vindruvor sin rödaktiga färg.

Detta ämne ger även exempelvis rödkål sin färg.

Rödvin löser upp tändernas skyddande skikt

Rödvin innehåller också tannin, som kan binda och dra ihop proteiner, vilket bidrar till den känsla i munnen som ofta beskrivs som ”torr” eller ”stram”. Tannin binder färgämnet i vinet till proteiner i saliven och på tändernas yta.

Dessutom kan syran i vinet lösa upp emaljen, tändernas skyddande skikt av mineraler, så att tandytan blir ojämn, med små fördjupningar och utskott där färgämnena kan sätta sig.

te hälls upp i kopp
© Shutterstock

Även te och godis missfärgar tänderna

Rödvin är inte den enda syndaren när det gäller missfärgning av tänderna.

Te:

Innehåller stora mängder tanniner, som binder färgämnen till tänderna.

Bär:

Innehåller syra, som skadar tändernas emalj, vilket får färgämnen att fastna lättare.

Läsk:

Ger tänderna en hinna av socker, där bakterier kan fastna.

Godis:

Artificiella färgämnen färgar både tänderna och tungan.

Rödvin missfärgar inte allas tänder lika mycket, något som framför allt beror på att vissa har starkare emalj än andra. Emaljens styrka påverkas bland annat av din ålder och dina gener, men beror enligt experter även på hur ofta och hur noga du borstar tänderna.

Doktor Uchenna Akosa vid Rutgers School of Dental Medicine har till exempel sagt till den amerikanska nyhetssajten Vox att ett effektivt sätt att skydda tänderna mot missfärgning av rödvin är att borsta tänderna cirka en halvtimme innan man planerar att dricka vinet. Då minskar mängden plack som färgämnet kan fastna i.