Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

Varför finns det ofta en liten apelsin inne i apelsinen?

Ofta sitter det en extra liten apelsin upptill på apelsinen. Kan det tyda på bestrålning?

Det kan mycket riktigt se ganska groteskt ut, när man skalar en stor navelapelsin och hittar en extra liten och ofta helt förvriden apelsin inne under skalet i den ojämna, buliga toppen. Trots det märkvärdiga utseendet är det dock inget tecken på sjukdom eller mänsklig påverkan. Apelsiner kan indelas i tre stora grupper. Sorterna i den första gruppen har normala frukter. Sorterna i den andra gruppen är de så kallade blodapelsinerna, som har rött fruktkött. Slutligen har vi navelapelsinerna, som just kännetecknas av att det sitter en extra liten apelsin i toppen. Den lilla tvillingapelsinen bildas på grund av att navelapelsinens blomma är försedd med en extra krans av små fruktblad, de delar av blomman som bildar anlaget till den färdiga frukten. Egenskapen är genetiskt betingad och förekommer hos alla navelapelsiner, men den extra lilla frukten är särskilt tydlig i mycket stora exemplar. Även om den extra frukten inte har framavlats medvetet, har den så att säga följt med på köpet, när apelsinodlare har valt apelsinträd med extra stora frukter att avla vidare på. Extra frukter, som också kallas bifrukter, förekommer också hos andra växter med stora frukter, bland annat lök. Förmodligen producerar växten de små bifrukterna som ett slags extra investering, när det förekommer ett näringsöverskott. Att göra den redan befintliga frukten ännu större skulle nämligen biologiskt sett vara slöseri med energi. Det skulle bara resultera i mer fruktkött och inte fler frön. Det lönar sig bättre att bilda en extra frukt och därmed nya frön.

Läs också:

Batterier

MYT ELLER FAKTA: Är elbilar VERKLIGEN bättre för miljön?

4 minuter
Livsmedel

Du äter ½ kilo insekter – per år

2 minuter
Livsmedel

SANT ELLER FALSKT: Bör du undvika genmodifierad mat?

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj