Michael Murphy/Wikimedia Commons

Varför får en Mentos läsk att brusa?

När man häller några Mentospastiller i en stor coca cola blir resultatet en imponerande colagejser. Varför blir det så?

Mentos friger hög pelare av koldioxidgas

Lägger man Mentospastiller i läsk, kommer det snabbt att frigöras en stor mängd koldioxidgas, som får läsken att bubbla upp likt en gejser. Pastillerna ökar nämligen hastigheten med vilken gasen kan bilda bubblor.

Om koldioxid löst i läsk skall kunna bilda bubblor krävs det att den lilla koldioxidbubblan motverkar den kraftiga ytspänning som finns i vatten. För att det skall vara möjligt, skall bubblan helst bildas på en liten ojämnhet på insidan av behållaren eller på en orenhet i vätskan.

Bubblar det extra mycket från ett glas öl eller läsk kan man räkna med att glaset inte är helt rent.

Arabiskt gummi minskar ytspänningen

En Mentospastill innehåller en del olika ingredienser som minskar vattnets ytspänning.

Det är framför allt arabiskt gummi, utvunnet ur akacieträd, som ger denna effekt. Ju lägre ytspänning en vätska har, desto lättare bildas det gasbubblor i den.

Dessutom är ytan på en Mentos ganska skrovlig och ojämn, och de många små ojämnheterna är perfekta utgångspunkter för bildningen av koldioxidbubblor.

Mentos och cola

När Mentos-tabletten möter cola blir resultatet en flera meter hög pelare av skum.

© Shutterstock

Cola light ger största utbrottet

Man kan använda alla typer av läsk, men då koldioxidinnehållet varierar och läskedryckens övriga ingredienser också spelar roll, blir det skillnad på gejserns storlek. Försök visar att cola light ger de största gejsrarna.

Försöket har varit känt i flera år, men uppmärksammades på allvar av allmänheten under hösten 2005. Då utförde den amerikanske vetenskapsjournalisten Steve Spangler nämligen försöket i ett TV-program.

Programledaren på kanalen 9NEWS sprutades ned med cola, och då klippet hamnade på Internet, spreds det blixtsnabbt via e-mail och bloggar.

Sedan dess har försöket visats i flera amerikanska TV-shower, och även Wall Street Journal har skrivit om det.