Mentos friger hög pelare av koldioxidgas
Lägger man Mentospastiller i läsk, kommer det snabbt att frigöras en stor mängd koldioxidgas, som får läsken att bubbla upp likt en gejser. Pastillerna ökar nämligen hastigheten med vilken gasen kan bilda bubblor.
Om koldioxid löst i läsk skall kunna bilda bubblor krävs det att den lilla koldioxidbubblan motverkar den kraftiga ytspänning som finns i vatten. För att det skall vara möjligt, skall bubblan helst bildas på en liten ojämnhet på insidan av behållaren eller på en orenhet i vätskan.
Bubblar det extra mycket från ett glas öl eller läsk kan man räkna med att glaset inte är helt rent.
Arabiskt gummi minskar ytspänningen
En Mentospastill innehåller en del olika ingredienser som minskar vattnets ytspänning.
Det är framför allt arabiskt gummi, utvunnet ur akacieträd, som ger denna effekt. Ju lägre ytspänning en vätska har, desto lättare bildas det gasbubblor i den.
Dessutom är ytan på en Mentos ganska skrovlig och ojämn, och de många små ojämnheterna är perfekta utgångspunkter för bildningen av koldioxidbubblor.