Varför blir mina isbitar inte lika klara som i reklamen?

Även om vattnet är helt klart, när jag häller det i tråget, är isbitarna alltid grumliga, när jag tar ut dem. Varför?

Istärningar i fint glas
© Shutterstock

När vatten fryser, bildar vattenmolekylerna efterhand ett kristallgitter. På så sätt låser molekylerna fast varandra, och i ett sådant gitter finns det inte plats för föroreningar. Och små föroreningar finns det alltid i kranvatten – t ex kalk, rost eller mineraler. Normalt är dessa föroreningar osynliga, men i en frys kommer iskuberna att frysa utifrån och in, och därför trängs föroreningarna ihop i en allt mindre volym. Det gör att de efterhand bildar små klumpar, som blir synliga. När iskuben smälter, ligger dessa klumpar ofta kvar som en liten fällning i glaset. Det är framför allt dessa orenheter i vattnet som gör att de hemmagjorda iskuberna blir ogenomskinliga. En annan orsak är att vatten också innehåller en smula luft, som det inte heller finns plats för, när vattenmolekylerna fryser. Därför trängs luften liksom föroreningarna ihop i en allt mindre volym och bildar efterhand synliga bubblor. Iskristaller har på det hela taget en fabulös förmåga att rena vatten från föroreningar. Det märker man till exempel, när havsvatten fryser till is. Då avskiljs vattnets innehåll av salt i små fickor i isen, medan själva isen blir helt fri från salt. Iskuber kan mycket väl vara helt klara. Det ser man som nämnts i reklamen och i drinkar på barer och hotell, där man använder ismaskin. Att iskuberna är klara beror dels på att vattnet filtrerats, innan det frusit, dels på att iskuberna i en ismaskin bildas på en starkt nedkyld pinne, som besprutas med vatten. På så sätt byggs de upp lager för lager. Det sker inifrån och ut – alltså tvärtom mot när man fryser vatten i ett iskubstråg därhemma.