Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

Varför blir mina isbitar inte lika klara som i reklamen?

Även om vattnet är helt klart, när jag häller det i tråget, är isbitarna alltid grumliga, när jag tar ut dem. Varför?

När vatten fryser, bildar vattenmolekylerna efterhand ett kristallgitter. På så sätt låser molekylerna fast varandra, och i ett sådant gitter finns det inte plats för föroreningar. Och små föroreningar finns det alltid i kranvatten – t ex kalk, rost eller mineraler. Normalt är dessa föroreningar osynliga, men i en frys kommer iskuberna att frysa utifrån och in, och därför trängs föroreningarna ihop i en allt mindre volym. Det gör att de efterhand bildar små klumpar, som blir synliga. När iskuben smälter, ligger dessa klumpar ofta kvar som en liten fällning i glaset. Det är framför allt dessa orenheter i vattnet som gör att de hemmagjorda iskuberna blir ogenomskinliga. En annan orsak är att vatten också innehåller en smula luft, som det inte heller finns plats för, när vattenmolekylerna fryser. Därför trängs luften liksom föroreningarna ihop i en allt mindre volym och bildar efterhand synliga bubblor. Iskristaller har på det hela taget en fabulös förmåga att rena vatten från föroreningar. Det märker man till exempel, när havsvatten fryser till is. Då avskiljs vattnets innehåll av salt i små fickor i isen, medan själva isen blir helt fri från salt. Iskuber kan mycket väl vara helt klara. Det ser man som nämnts i reklamen och i drinkar på barer och hotell, där man använder ismaskin. Att iskuberna är klara beror dels på att vattnet filtrerats, innan det frusit, dels på att iskuberna i en ismaskin bildas på en starkt nedkyld pinne, som besprutas med vatten. På så sätt byggs de upp lager för lager. Det sker inifrån och ut – alltså tvärtom mot när man fryser vatten i ett iskubstråg därhemma.

Läs också:

Livsmedel

Är du redo att ersätta biffen med konstgjort kött?

3 minuter
Livsmedel

Sant eller falskt: Tuggummi stannar kvar i kroppen i åratal

2 minuter
Livsmedel

OPTISK ILLUSION: Magisk choklad varar för evigt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj