Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

Varför blir det skinn på kakao?

Sedan jag var liten har jag funderat över skinnet på chokladmjölken. Varför kommer det alltid, när kakaon stått en stund?

Det skinn som ofta syns som en guppande hinna på varm kakao har faktiskt inget med kakao att göra utan med mjölken, som den rena kakaon blandas med. Mjölk innehåller fett, och när fettet i mjölken värms upp, skiljs det från mjölkens vatten och stiger till ytan. Där kommer det i kontakt med luften, som kyler av det uppvärmda fettet och får det att stelna, varav skinnet på chokladmjölken. På samma sätt kan det på kall sås bildas skinn, som försvinner igen, om man värmer upp såsen. Det här fenomenet hänger samman med att stärkelsen i såsen löser sig vid uppvärmning, så att fettet åter blandar sig med vattnet till en jämn massa. Historien om kakaoskinn går flera hundra år tillbaka i tiden. Kakao utvecklades i Centralamerika och kom år 1528 till Europa med spanjorerna efter deras upptäckt av Mexico. Där kom spanjorerna i kontakt med aztekerna, som avnjöt en dryck bestående av krossade kakaobönor, vatten och kryddor, som de blandade till en välsmakande vätska. Det ursprungliga receptet på spanjorernas version av kakao bestod av kakaobönor, vatten, vin, peppar och socker. Det var emellertid först när kakaon något senare kom till England som man kom på att tillsätta mjölk till drycken, och därmed uppstod det numera så välbekanta kakaoskinnet.

Läs också:

Milk boiling over
Livsmedel

Mjölk: Varför kokar mjölk lätt över?

0 minuter
Livsmedel

Varför surnar mjölken?

1 minut
Livsmedel

Är du redo att ersätta biffen med konstgjort kött?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj