Varför blir äpplet brunt?
Kanske känner du till husmorsknepet att droppa citronsaft på äppelklyftorna så att de inte blir bruna och trista. Men varför ändrar äpplen färg när du tar bort skalet?

Äpplen skyddar sig med färgförändring
Äpplen innehåller ämnen, så kallade fenoler, som skyddar mot mögel och bakterier.
När äpplet skadas eller delas utsätts fenolerna för luftens syre. Ett enzym i äpplet som kallas polyfenoloxidas förenar fenoler och syre till det bruna pigmentet melanin, som skyddar fruktköttet mot bakterier.
Citronsyra hämmar polyfenoloxidas aktivitet. Därför blir äppelskivor inte bruna om man droppar citronsaft på dem.
Historien om blommor och bin - och äpplen
Att vi överhuvudtaget kan sätta tänderna i äpplen och andra frukter beror på en känd insekt, nämligen biet.
I jordens barndom fortplantade växter sig genom att skicka i väg sporer med vinden, men vid något tillfälle uppstod ett partnerskap mellan bin och växter.
Många växter utvecklade färgstarka, doftande blommor med söt nektar för att locka till sig flest bin. Sedan vidareutvecklade blommorna sig till att även bli frukter, som t.ex. äpplen.
Läs den fascinerande historien om blommorna och bina här: