Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför äter man alltid stark mat i tropikerna?

Varför är det så att det är vanligt att äta stark mat i varma områden?

Shutterstock

En orsak till att stark peppar och liknade är så vanliga i tropikerna är att kött och andra matvaror snabbt blir förstörda.

Den starka smaken av chilipeppar kan effektivt kamouflera all antydan till dålig smak i maten. Det finns även de som menar att stark chili verkar bakteriedödande – en stor fördel i ett varmt klimat.

Till detta tillkommer att capsaicin, som är den aktiva delen i chilipeppar, stimulerar produktionen av magsaft, saliv och slem. Det ökar aptiten i ett klimat som annars fungerar aptithämmande.

Ämnet höjer även kroppstemperaturen så att man börjar svettas och därmed blir avkyld.

Läs också:

Teknik

Forskare förvandlar insekter till videodrönare

2 minuter
Sushi
Livsmedel

LISTAN: 11 saker du inte visste om sushi

6 minuter
Hot food
Livsmedel

När uppfanns varm mat?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj