Det brukar gå väldigt fort från det att en chipspåse öppnas tills den är tom. Ett experiment med råttor har gett en hint om varför det ofta blir så.
I experimentet fick råttor välja mellan olika typer av mat: Potatischips eller standardmat bestående av spannmål, fetter och kolhydrater. Gnagarna föredrog utan att tveka chipsen, vilket enligt forskarna framför allt beror på salthalten i chipsen.
När saltet landar på tungans smaklökar skickas signaler iväg till hjärnans belöningscentrum, vilket utlöser signalsubstansen dopamin.
Dopamin framkallar en tillfredsställande känsla, och så fort hjärnan kopplar ihop de knapriga chipsen med tillfredsställelse kommer den att vilja ha mer. Detta leder till ett impulsivt och omättligt sug efter fler chips som är jämförbart med drogmissbruk.
Salt leder till större kaloriintag
Därför är det inte förvånande att salt mat lätt leder till överätande.
I ett försök serverades testpersoner fyra sorters måltider som nästan var identiska, men varierande i salt- och fetthalt. Oavsett fetthalt åt testpersonerna elva procent mer kalorier i de två saltrika måltiderna.
Kombinationen av fetter och kolhydrater är i sig tillfredsställande och beroendeframkallande, men när även salt kommer in i bilden blir belöningen extra stor.
Därför krävs det en stor portion självkontroll för att stå emot frosseriet av chips.