Var sitter styrkan i en chilifrukt?
Jag har hört att om man tar bort kärnorna ur en chili är den inte så stark, men jag tycker inte att det fungerar. Hur kommer det sig?

Till skillnad från vad många tror sitter styrkan i chili inte i kärnorna. Det ämne som ger styrkan i chilifrukter kallas capsaicin, och större delen av det finns i mellanväggarna och i fröfästet. Kärnorna producerar inte själva capsaicin, och därför finns det nästan ingen styrka i kärnorna i en färsk chili.
Det kan dock finnas lite grann i en konserverad chili, eftersom kärnorna långsamt tar upp capsaicin från andra delar av frukten. Capsaicin är i själva verket ett slags nervgift. Att en chili smakar starkt beror på att nervcellerna i munnen reagerar som om de hade varit i kontakt med en syra. Många tycker om den känslan, men det kan bli lätt för mycket av det goda.
Har man råkat sätta i sig en chilifrukt som är för stark, tjänar det inte mycket till att dricka vatten. Capsaicin är nämligen en olja och den kan därför inte lösas i vatten. I värsta fall sprider vattnet bara ut ämnet i munnen. Däremot är mejeriprodukter som mjölk eller yoghurt mycket bra, eftersom fettet i dessa binder capsaicinet. Bröd kan också hjälpa till att suga upp det starka ämnet.
Den starka smakens funktion i naturen är att avhålla däggdjur från att äta chili. Däremot äts frukterna ofta av fåglar, som nästan helt saknar smaklökar. Fördelen för växterna är att fröna på så sätt sprids vida omkring . De chilifrukter man kan köpa i affären är alltför stora för att ätas av fåglar. Det bero på att det handlar om framodlade varianter. De vilda växter som fåglarna föredrar har många väldigt små frukter.