Tricket som gör dåligt vin gott

Stinker det av svavel, bränt gummi, ruttna ägg eller tändstickor från den vinflaska precis har öppnat? Förtvivla inte. För bara 50 öre kan du rädda det.

Finns det något bedrövligare än att dra korken ur en vinflaska bara för att genast upptäcka att vinet är dåligt och odrickbart?

Vin ska vara en upplevelse och en njutning, men för mycket syre, för lite syre, mögel och bakterier är bara några av de faktorer som kan förvandla ditt favoritvin till en trist upplevelse för alla sinnen.

Upp till fem procent av alla vinflaskor blir faktiskt dåliga på ett eller annat sätt. Därför är det inte så underligt om du har råkat ut för en dålig flaska vin mer än en gång.

©

ERBJUDANDE TILL DIG: Upplev Chiles solförmörkelse på första parkett

Rädda vinet för bara 50 öre

Som tur är finns det ett förvånansvärt enkelt knep för att förvandla det illaluktande och svavelstinkande avloppsvattnet till ett välsmakande vin igen – och det är dessutom skrattretande billigt.

50 øre Sverige

Det enda du behöver är en tiokrona eller, ännu hellre, en gammal 50-öring om du har en sådan liggande i gömmorna. Men du får inte glömma att tvätta myntet grundligt. Mynt är bland det smutsigaste du kan få i händerna, så se till att ha ett vältvättat mynt i köket.

Med din nya bästa myntkompis inom räckhåll kan du nu hälla upp ett glas av den unkna vätskan från din dyrt inköpta vinflaska. Lägg sedan myntet i glaset och rör om med en tesked helt kort.

Kemi vi tycker om

Den obehagliga stanken av bränt gummi, ruttna ägg eller brända tändstickor från ditt vin beror på ett fel i syresättningen under produktionen, vilket har bildat olika tioler – svavelföreningar – i vinet.

Och det är då din myntet kommer in i bilden, eftersom tiokronan är tillverkad av 83 procent koppar (en gammal 50-öring innehåller 97 procent koppar). Koppar reagerar med just tioler och bildar helt ofarliga, doft- och smaklösa kopparsulfatkristaller.

Efter att du har rört runt myntet i vinet är förändringen påtaglig. Borttrollad är stanken – och smaken – av svavel och du kan njuta av vinet trots allt.

Tänk bara på att ta upp myntet igen innan du tömmer glaset.

OBS: En silversked har samma effekt på ditt vin som ett kopparmynt. Om du skulle ha en sådan till hands.