Sant eller falskt: Tuggummit stannar kvar i kroppen i flera år

Kan tuggummit vara farligt att svälja eftersom det fastnar i tarmen – eller bryts det ned lika lätt som andra livsmedel?

Kan tuggummit vara farligt att svälja eftersom det fastnar i tarmen – eller bryts det ned lika lätt som andra livsmedel?

Shvaygert Ekaterina // Shutterstock

En seglivad myt hävdar att ett tuggummi stannar i kroppen i sju år efter att man av misstag har svalt det. Orsaken sägs vara att tuggummit klistrar sig fast på insidan av magsäcken och inte bryts ned i matsmältningen.

Denna skräckhistoria saknar dock stöd i verkligheten: Ett tuggummi följer samma väg genom magtarmkanalen som all annan mat och kommer ut med avföringen efter cirka 24 timmar.

Det är ingen risk att tuggummit klistrar sig fast på vägen och exempelvis fastnar i magsäcken eftersom det hela tiden kommer att vara omgivet av vätska, precis som när man har det i munnen.

Tuggummi glider lätt genom mage och tarm

Tuggummi består av en gummibas med tillsats av smak-, färg- och sötningsämnen. Sötningsämnena bryts ned i magsäcken och tarmarna medan gummibasen är osmältbar, liksom majskärnor.

Tuggummi passerar därför i stort sett orört genom mage och i tarmarna ser muskelsammandragningar till att transportera tuggummit vidare.

Till slut utskiljs det som avföring genom ändtarmsöppningen.

Matens väg genom kroppen:

När man av misstag sväljer ett tuggummi passerar det genom matsmältningen liksom allt annat vi äter.

Enzymer i kroppen spjälkar långsamt vår mat tills den kommer ut i den andra änden som avföring.