Shutterstock
Socker är vanebildande

Sanningen om socker

Socker belönar hjärnan, men ditt sötsug riskerar inte att göra dig beroende. Du bör däremot se upp så att socker inte leder till en ohälsosam livsstil.

Socker är mer vanebildande än droger – NEJ

Det är kaloritätheten som är boven. Inte socker.

Detta har forskare från Maastrichtuniversitetet i Nederländerna kommit fram till efter att ha undersökt olika livsmedels förmåga att ge människor beroendeliknande problem.

95 procent av de knappt 1500 testdeltagarna upplevde minst ett symtom på matberoende, som exempelvis överätande, eller att ätning ersatte sociala aktiviteter, men bara ibland på grund av socker.

30 procent upplevde problem med saltad, fet mat, medan 25 procent kände sig beroende av söt och fet mat. Sockerrik mat med låg fetthalt var däremot bara ett problem för fem procent av testdeltagarna.

Socker skjuter ut lyckokänsla i cellerna

Både socker och kokain frisätter dopamin, som belönar cellerna, men till skillnad från kokain är sockrets effekt mindre överväldigande och säkerställer att dopaminet kan återfinna sin naturliga nivå igen.

Tre centrum styr dopamin
© Shutterstock

Tre hjärncentrum arbetar

Hjärnans mesolimbiska dopaminsystem ansvarar för att sex, mat och sociala interaktioner ger en lyckokänsla. Systemet består av ventrala tegmentområdet, accumbenskärnan och den prefrontala hjärnbarken.

Socker skjuter ut lycka i cellerna
© Shutterstock

Mat frisätter dopamin

Mat får neuroner i ventrala tegmentområdet att frisätta dopamin, som skickar vidare signaler om lyckokänsla och belöning i systemet. Stora delar dopamin flyter tillbaka till neuronerna igen när exempelvis slutar att äta.

Kokain skickar intensiv lyckokänsla
© Shutterstock

Kokain blockerar kanaler

Kokain förhindrar att dopaminet flyter tillbaka igen genom att blockera transportkanalerna, kanaler som återupptar dopamin. Därför blir mängden dopamin mycket koncentrerad och leder till intensiv eufori och lyckokänsla.

Idén att socker är mer vanebildande än kokain fick bränsle efter försök på råttor.

I en studie från Bordeaux-universitetet i Frankrike föredrog gnagarna sockerämnet sukros framför kokain. Ändå tvekar ett stort antal forskare att placera socker i samma kategori, bland annat därför att narkomaner upplever svåra symtom under avvänjning.

Det händer inte personer som slutar med socker.

Dessutom åt råttorna rent socker i försöket, vilket människor sällan gör och det kan påverka sockrets effekt, bland annat eftersom kaloritätheten är mycket högre när socker äts rent.

Sockret i frukt ger lika stor viktökning som vanligt socker – NEJ

Forskare har i den brittiska läkartidskriften The Journal of Nutrition undersökt huruvida vi bör undvika frukt på grund av sockerhalten.

Mer än 18 000 kvinnors vikt och matvanor följdes under 16 år och resultaten avslöjade att fruktintag minskade risken för övervikt och fetma med 13 procent.

I frukt kommer sockret i ett paket med fibrer, vatten, antioxidanter och andra näringsämnen, som har inflytande över matsmältningen. Och frukt har en relativt stor mättnadseffekt per kalori, medan produkter med mycket tillsatt socker mättar mindre och får oss att äta mer.

Skål med socker
© Shutterstock

Rent socker

  • Låg mättnadsgrad.
  • Inget näringsvärde.
  • Fria sockerarter är lätta att överkonsumera.
Delad grapefrukt
© Shutterstock

Socker i frukt

  • Ger god mättnad.
  • Innehåller vitaminer och mineraler.
  • Innehåller fibrer som säkrar att sockret tas upp långsammare.

Dessutom tyder mycket forskning på att fibrer och antioxidanter i frukt kultiverar en gynnsam mag-tarmflora med bakterier som interagerar med ämnesomsättningen och kan hjälpa till att hålla kroppsvikten.

Sötsaker ger diabetes – delvis nej

Överviktig person i soffan

Högt BMI, högt blodtryck, högt kolesterolvärde och en släkt med anlag för diabetes bidrar till att öka risken att drabbas av sjukdomen.

© Shutterstock

En studie från 2017, som samlade in kunskap från tidigare studier, konstaterade att det inte finns några bevis för ett direkt samband mellan socker och diabetes, även om socker indirekt kan bidra till att utveckla typ 2-diabetes.

Diabetes försvagar kroppens förmåga att utsöndra insulin och reglera blodsockret, vilket leder till förhöjd blodsockerhalt. Men diabetes är en komplex sjukdom och även om socker kan vara en del av problemet, så kommer en förhöjd blodsockerhalt inte nödvändigtvis av socker i kosten.

Den främsta boven är en ohälsosam livsstil. Människor som har diabetes i släkten kan exempelvis ofta hålla sig friska genom att leva hälsosamt och undvika att inta onödiga kalorier som sätter sig som fett.

Sockerrika frukter kan minska risken för diabetes.

En studie kom fram till att sötade drycker ökar risken för diabetes med upp emot 30 procent, men forskarna noterade att risken minskar markant när BMI tas med i beräkningen, och det stöder tanken att det snarare är fetma och övervikt än socker som är boven.

En kinesisk studie visar att sockerrik frukt faktiskt kan minska risken för diabetes. En halv miljon testdeltagare följdes under sju år, och studien avslöjade att ett dagligt intag av frukt var förknippat med tolv procents lägre risk att utveckla diabetes.

Testdeltagare, som hade diabetes vid studiens början, löpte till och med 13-28 procent lägre risk att utveckla diabetesrelaterade besvär om de åt frukt mer än tre gånger i veckan.