Odlar 250 gånger mer mat än utomhus
Kapaciteten att utnyttja utrymme är ett av det vertikala jordbrukets försäljningsargument. Genom att placera växterna mycket tätt och i flera lager kan man producera livsmedel på en betydligt mindre areal än genom klassiskt jordbruk.
Om båda jordbrukstyperna fick samma utrymme skulle man enligt Nordic Harvest faktiskt kunna odla 250 gånger fler grödor genom vertikal odling. Metoden gör odlingsformen särskilt attraktiv för storstadsområden, där utrymmet redan är begränsat.
Samtidigt är klimatfördelarna många: Inte nog med att man kan frigöra markarealer till återplantering av skog, utan livsmedelsproduktionen mitt i storstaden minskar behovet av förorenande transporter.
Om din sallad inte måste transporteras långa avstånd kan utsläppet av koldioxid reduceras märkbart.
Slipper farliga bakterier och skadedjur
Nordic Harvest använder sig av så kallad hydroponisk odling, det vill säga odling i vatten utan jord. Fördelen är att växterna får näring och mer direkt.
När man göder jord med exempelvis flytande gödsel eller dött växtmaterial, måste gödningen först brytas ned av svampar eller bakterier, för att växternas rötter ska kunna ta upp den. Men när rötterna placeras direkt i näringsrikt vatten blir bakterierna överflödiga.
Därmed riskerar växterna inte heller att bli sjuka av eventuella skadliga bakterier eller skadedjur i jorden. Samtidigt sparar man in stora mängder vatten i produktionen, eftersom man inte behöver vattna eller skölja växterna i samma omfattning som i andra system.
Enligt Nordic Harvest är deras vattenförbrukning 95 procent längre än under vanligt jordbruk.
Träden – eller salladen – växer dock inte ända upp till himlen. Det vertikala jordbrukets LED-lampor slukar stora mängder energi, vilket kan leda till ytterligare klimatbelastning. Nordic Harvest använder sig därför av hållbar el från vindkraftverk.