Så tillverkar man pulverkaffe i fyra steg

När kaffebönorna är rostade och malda bryggs de till ett starkt extrakt. Kaffet vidarebehandlas tills det bildas de små, torra korn som du brygger ditt pulverkaffe på.

Jørgen Stamp

Steg 1:

De bästa gröna bönorna väljs ut, blandas och rostas, så att de hårdnar och får den välkända bruna färgen. Bönorna mals precis som de bönor som används till filterkaffe.

Steg 2:

Kaffet hälls i en rad sammankopplade cylindrar, som man skickar varmt vatten igenom. Kaffevätskan blir gradvis starkare och är till slut ett koncentrerat extrakt.

Steg 3:

Kaffeextraktet sprutas in upptill i en cylinder och sprejtorkas i en varm, nedåtgående luftström. Torkade kaffekorn faller till botten.

Steg 4:

De torkade pulverkornen samlas och fuktas med vatten, så att de klumpas samman. Sedan silas de, så att lika stora korn hamnar i burken med pulverkaffe.

Läs också:

Livsmedel

Varför är det kärnor bara i vissa klementiner?

0 minuter
Livsmedel

Varför blir det skinn på kakao?

0 minuter
Livsmedel

Varför är mögelost ofarlig?

1 minut
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!