Så tillverkar man lakrits i fyra steg

Huvudingrediensen i lakrits är rötter från lakritsväxten. När godistillverkare kokar rötterna i vatten ombildas dessa till en rå lakritsmassa som kan formas till exempelvis lakritssnören och klubbor.

Jørgen Stamp

Steg 1:

Lakritsväxten Glycyrrhiza glabra växer vild i bland annat Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Växten grävs upp och rötterna tvättas, skalas och torkas.

Steg 2:

De torkade rötterna rivs till strimlor och kokas i vatten. Blandningen blir nu till en rå lakritsmassa som därefter sätts till kylning.

Steg 3:

Lakritsmassan stelnar till hårda block av rålakrits, som krossas och löses i varmt vatten. Sedan tillsätts socker, salt, stärkelse och smakämnen till lakritsen.

Steg 4:

I formar skapar tillverkaren lakritsgodis med olika motiv på. Lakritssnören och lakritsrullar görs genom att pressa lakritsen genom ett munstycke under tryck.

Läs också:

Livsmedel

Varför är det kärnor bara i vissa klementiner?

0 minuter
Livsmedel

Varför är mögelost ofarlig?

1 minut
Livsmedel

Varför blir det skinn på kakao?

0 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!