Jørgen Stamp

Så tillverkar man lakrits i fyra steg

Huvudingrediensen i lakrits är rötter från lakritsväxten. När godistillverkare kokar rötterna i vatten ombildas dessa till en rå lakritsmassa som kan formas till exempelvis lakritssnören och klubbor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 1:

Lakritsväxten Glycyrrhiza glabra växer vild i bland annat Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Växten grävs upp och rötterna tvättas, skalas och torkas.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 2:

De torkade rötterna rivs till strimlor och kokas i vatten. Blandningen blir nu till en rå lakritsmassa som därefter sätts till kylning.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 3:

Lakritsmassan stelnar till hårda block av rålakrits, som krossas och löses i varmt vatten. Sedan tillsätts socker, salt, stärkelse och smakämnen till lakritsen.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 4:

I formar skapar tillverkaren lakritsgodis med olika motiv på. Lakritssnören och lakritsrullar görs genom att pressa lakritsen genom ett munstycke under tryck.