Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så tillverkar man lakrits i fyra steg

Huvudingrediensen i lakrits är rötter från lakritsväxten. När godistillverkare kokar rötterna i vatten ombildas dessa till en rå lakritsmassa som kan formas till exempelvis lakritssnören och klubbor.

Jørgen Stamp
© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 1:

Lakritsväxten Glycyrrhiza glabra växer vild i bland annat Asien, Mellanöstern och Östeuropa. Växten grävs upp och rötterna tvättas, skalas och torkas.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 2:

De torkade rötterna rivs till strimlor och kokas i vatten. Blandningen blir nu till en rå lakritsmassa som därefter sätts till kylning.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 3:

Lakritsmassan stelnar till hårda block av rålakrits, som krossas och löses i varmt vatten. Sedan tillsätts socker, salt, stärkelse och smakämnen till lakritsen.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 4:

I formar skapar tillverkaren lakritsgodis med olika motiv på. Lakritssnören och lakritsrullar görs genom att pressa lakritsen genom ett munstycke under tryck.

Läs också:

Livsmedel

Är du redo att ersätta biffen med konstgjort kött?

3 minuter
Livsmedel

Sant eller falskt: Tuggummi stannar kvar i kroppen i åratal

2 minuter
Sushiliste
Livsmedel

11 saker du inte visste om sushi

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj