Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så tillverkar man alkohol i 4 steg

Öl och vin tillverkas utifrån olika slags sockervatten som jäses till rätt alkoholhalt. För att få fram starkare sprit, exempelvis vodka och whisky, destillerar man den jästa sockerlösningen.

Jørgen Stamp
© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 1:

Alkohol tillverkas ofta på naturlig väg, genom att man jäser en sockerhaltig vätska. Till öl används socker från stärkelsen i spannmål (malt) och till vin saft från druvor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 2:

Till den sockerhaltiga vätskan sätts jästceller som lever på sockret för att skaffa energi för att växa. Avfallsprodukten är etanol – alltså alkohol – och koldioxid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 3:

För drycker med under 15 procent alkohol, till exempel öl och vin, tar jäsningsproceduren vanligtvis mellan tio och 14 dagar. Därefter är vätskan klar att tappas på flaskor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 4:

För starksprit som whisky ska vätskan sedan destilleras. Vätskan värms upp så att alkoholen avdunstar (vid 78 °C) till spritångor som samlas upp och kyls igen.

Läs också:

Livsmedel

Sallad i hyllsystem ska rädda klimatet

3 minuter
Livsmedel

SANT ELLER FALSKT: ÄR lightläsk nyttigare?

4 minuter
Livsmedel

Så gör man lakrits

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj