Så tillverkar man alkohol i 4 steg

Öl och vin tillverkas utifrån olika slags sockervatten som jäses till rätt alkoholhalt. För att få fram starkare sprit, exempelvis vodka och whisky, destillerar man den jästa sockerlösningen.

Öl och vin tillverkas utifrån olika slags sockervatten som jäses till rätt alkoholhalt. För att få fram starkare sprit, exempelvis vodka och whisky, destillerar man den jästa sockerlösningen.

Jørgen Stamp
© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 1:

Alkohol tillverkas ofta på naturlig väg, genom att man jäser en sockerhaltig vätska. Till öl används socker från stärkelsen i spannmål (malt) och till vin saft från druvor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 2:

Till den sockerhaltiga vätskan sätts jästceller som lever på sockret för att skaffa energi för att växa. Avfallsprodukten är etanol – alltså alkohol – och koldioxid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 3:

För drycker med under 15 procent alkohol, till exempel öl och vin, tar jäsningsproceduren vanligtvis mellan tio och 14 dagar. Därefter är vätskan klar att tappas på flaskor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 4:

För starksprit som whisky ska vätskan sedan destilleras. Vätskan värms upp så att alkoholen avdunstar (vid 78 °C) till spritångor som samlas upp och kyls igen.