© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 1:

Alkohol tillverkas ofta på naturlig väg, genom att man jäser en sockerhaltig vätska. Till öl används socker från stärkelsen i spannmål (malt) och till vin saft från druvor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 2:

Till den sockerhaltiga vätskan sätts jästceller som lever på sockret för att skaffa energi för att växa. Avfallsprodukten är etanol – alltså alkohol – och koldioxid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 3:

För drycker med under 15 procent alkohol, till exempel öl och vin, tar jäsningsproceduren vanligtvis mellan tio och 14 dagar. Därefter är vätskan klar att tappas på flaskor.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Steg 4:

För starksprit som whisky ska vätskan sedan destilleras. Vätskan värms upp så att alkoholen avdunstar (vid 78 °C) till spritångor som samlas upp och kyls igen.