Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

RÖSTA: Är du redo för att ersätta biffen med artificiellt kött?

Vi äter alldeles för mycket kött och en mer växtbaserad kost skulle minska vårt totala koldioxidutsläpp avsevärt. Men är du redo för växtbiffar och stamcellskött som odlats i laboratorier? Rösta och se vad andra säger här längst ned i artikeln.

Shutterstock

Vi äter alldeles för mycket kött. Men om vi ställde om våra marker och vår livsmedelsproduktion till att vara mer växtbaserad skulle vårt totala koldioxidutsläpp reduceras avsevärt.

Förra året publicerade FN:s klimatpanel en specialrapport som pekar på att vi kan reducera våra globala utsläpp av växthusgaser med upp emot åtta gigaton per år från och med år 2050 om vi övergår helt till växtbaserad kost.

I dag släpper vi ut cirka 33 gigaton koldioxid varje år och en minskning på åtta gigaton skulle motsvara en reduktion på 24 procent

Forskare och matindustri arbetar för högtryck

Under de senaste åren har forskare och livsmedelsföretagen arbetat för att kunna erbjuda produkter som ser ut som kött utan att vara det. Det skulle kunna vara köttfärs baserat på ärter eller kycklingfiléer gjorda av svampprotein. Eller:

#Vegobiffar fyllda med vegetariskt blod

© Impossible Food

Företaget Impossible Foods i USA har utvecklat en växtbaserad färsbiff som innehåller en av de viktigaste smakgivarna från riktigt kött – blod.

Heme är den hemliga ingrediensen som ger växtbiffen köttsmak och färg. Hememolekylen består av en järnatom som är bunden till färgämnet porfyrin. Järnhalten ger den metalliska smaken som blod är välkänt för.

Heme ingår i kroppens blodtransporterande protein hemoglobin, men forskarna har hittat en metod som gör det möjligt att skapa vegetariskt heme från sojabönor.

#Färs odlas i stora tankar

© Shutterstock

Den nederländske forskaren Mark Post vid universitetet i Maastricht har under flera år förfinat tekniken att odla nötkött i petriskålar med muskelstamceller från kor.

Nu arbetar han med att ta stamcellerna ur petriskålen och börja "brygga" cellkulturer till nötfärs i gigantiska bioreaktorer på upp emot 25 000 liter. En reaktor kan förse 10 000 människor med kött.

Mark Post har grundat företaget Mosa Meat med ambitionen att på sikt kunna erbjuda konsumenter stamcellsburgare som är billigare än den äkta varan.

Hur känner du för konstgjort kött?

Alternativen till kött finns redan ute och det kommer fler och fler.

Frågan är: Känner du dig redo att byta ut ditt knaperstekta bacon och de saftiga biffarna mot växtfärs och stamcellsburgare?

Läs också:

Livsmedel

SANT ELLER FALSKT: ÄR lightläsk nyttigare?

4 minuter
Livsmedel

Är det egentligen meningen att vi människor skall äta kött?

1 minut
Livsmedel

Forskare: Så många koppar kaffe ska du dricka varje dag

7 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj