Shutterstock

RÖSTA: Är du redo för att ersätta biffen med artificiellt kött?

Vi äter alldeles för mycket kött och en mer växtbaserad kost skulle minska vårt totala koldioxidutsläpp avsevärt. Men är du redo för växtbiffar och stamcellskött som odlats i laboratorier? Rösta och se vad andra säger här längst ned i artikeln.

För första gången någonsin har laboratorieodlat kycklingkött godkänts för försäljning i Singapore.

Köttet odlas av muskelceller som tas från biopsier på levande kycklingar. Djuren behöver således inte slaktas för att förse den asiatiska staden med chicken nuggets. Alla näringsämnen som behövs för att odla köttcellerna i stora bioreaktorer kommer dessutom från växter.

Kycklingkött blir dyrare än en "vanlig" kvalitetskyckling eftersom kostnaden för att odla kött i ett laboratorium fortfarande är hög. Men leverantören - det amerikanska företaget Eat Just - förväntar sig att priset kommer att falla när den syntetiska köttmarknaden börjar växa.

Kött leder till mer koldioxidutsläpp

Utvecklingen av laboratorieproducerat kött måste ses i sammanhanget av en växande medvetenhet om att vi - världens människor - äter mer kött än klimatet klarar.

Men om vi ställde om våra marker och vår livsmedelsproduktion till att vara mer växtbaserad skulle vårt totala koldioxidutsläpp reduceras avsevärt.

Förra året publicerade FN:s klimatpanel en specialrapport som pekar på att vi kan reducera våra globala utsläpp av växthusgaser med upp emot åtta gigaton per år från och med år 2050 om vi övergår helt till växtbaserad kost.

I dag släpper vi ut cirka 33 gigaton koldioxid varje år och en minskning på åtta gigaton skulle motsvara en reduktion på 24 procent

Forskare och matindustri arbetar för högtryck

Under de senaste åren har forskare och livsmedelsföretagen arbetat för att kunna erbjuda produkter som ser ut som kött utan att vara det. Det skulle kunna vara köttfärs baserat på ärter eller kycklingfiléer gjorda av svampprotein. Eller:

#Vegobiffar fyllda med vegetariskt blod

© Impossible Food

Företaget Impossible Foods i USA har utvecklat en växtbaserad färsbiff som innehåller en av de viktigaste smakgivarna från riktigt kött – blod.

Heme är den hemliga ingrediensen som ger växtbiffen köttsmak och färg. Hememolekylen består av en järnatom som är bunden till färgämnet porfyrin. Järnhalten ger den metalliska smaken som blod är välkänt för.

Heme ingår i kroppens blodtransporterande protein hemoglobin, men forskarna har hittat en metod som gör det möjligt att skapa vegetariskt heme från sojabönor.

#Färs odlas i stora tankar

© Shutterstock

Den nederländske forskaren Mark Post vid universitetet i Maastricht har under flera år förfinat tekniken att odla nötkött i petriskålar med muskelstamceller från kor.

Nu arbetar han med att ta stamcellerna ur petriskålen och börja "brygga" cellkulturer till nötfärs i gigantiska bioreaktorer på upp emot 25 000 liter. En reaktor kan förse 10 000 människor med kött.

Mark Post har grundat företaget Mosa Meat med ambitionen att på sikt kunna erbjuda konsumenter stamcellsburgare som är billigare än den äkta varan.

Hur känner du för konstgjort kött?

Alternativen till kött finns redan ute och det kommer fler och fler.

Frågan är: Känner du dig redo att byta ut ditt knaperstekta bacon och de saftiga biffarna mot växtfärs och stamcellsburgare?