Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur gör man matolja?
Teknik - Livsmedel

Hur gör man matolja?

Hur pressar man olja ur oliver och majs?

Matolja pressas ur frön och kärnor

Matolja tillverkas antingen via varm- eller kallpressning av oliver, solrosfrön, rapsfrön, majs eller liknande. Kallpressning ger den mest smakfulla oljan och görs genom att pressa kärnor eller frön utan uppvärmning.

Frömassan som återstår efter kallpressningen kan värmas upp till cirka 100 grader Celsius och pressas en gång till. Varmpressning ger en högre avkastning av oljan, men i gengäld måste oljan rensas från orenheter, däribland smak- och färgämnen som uppkommer vid uppvärmningen.

Oljan pressas ofta ur hårda frön med en skruvpress. Fröna hälls i en tratt och ned i en skruv där oljan pressas ut och droppar därefter från skalen.

Olja förvandlade provinsiell stad till metropol

Leptis Magna i Romarriket framställde så mycket olja från de kringliggande olivlundarna att staden utvecklades till en metropol. Läs mer i artikeln "Romarrikets oljeäventyr":

Läs också:

Mentos
Livsmedel

Varför blir man kall i munnen av mint?

0 minuter
Livsmedel

Du äter ½ kilo insekter – per år

2 minuter
Livsmedel

Gamla teflonpannor kan vara giftiga

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj