Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Milk boiling over
Teknik - Livsmedel

Varför kokar mjölk lätt över?

Mjölk är full av fett, och när den kokar, bildar den stabila bubblor, som vill upp.

Komjölk består till cirka 87 procent av vatten, medan resten framför allt är protein, mjölksocker och fett. När mjölken värms upp, klumpar proteinerna ihop sig och stiger tillsammans med fettet till ytan. Det är det skinn som bildas överst på uppvärmd mjölk.

Så småningom blir mjölken så varm att vattnet i den börjar koka och bilda bubblor av ånga. De stiger uppåt och möter lagret av proteiner och fett överst på mjölken.

Där fångas bubblorna i en film av proteiner och fett, som stabiliserar dem. Resultatet är mjölkskum, som reser sig från ytan och mycket snabbt flyter ut över grytans kant.

Rör man hela tiden om i grytan, förhindras proteiner och fett från att stiga upp och bilda en film på ytan, och då undviker man även det skum som så snabbt får mjölken att koka över.

Läs också:

Teknik

Din framtid blir LJUS

10 minuter
Energi

Innovation ger hopp om fusionskraft fem år i förväg

4 minuter
Solceller

Omvända solceller alstrar ström på natten

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj