Shutterstock
Slankekur, kalorier

Matens etikett ljuger

På deklarationen av hasselnötterna står det 630 kalorier, men kroppen får bara ut 425 av dem. Livsmedlens kemi, matspjälkningssystemet och bakterierna i tarmarna ­påverkar i hög grad hur mycket energi vi får ut av ­maten vi äter.

Rött kött

kød, slankekur
© Shutterstock

Kroppen använder energi för att smälta maten

Kalorier på förpackningen: 250 / Du får: 210

Käkarna, magsäcken och tarmarna arbetar för högtryck när de smälter protein.

Närmare 30 procent av kalorierna i en portion proteiner går åt till den krävande matspjälkningen, vilket innebär att du får i dig betydligt färre kalorier än vad näringsdeklarationen visar.

Proteinernas långa, veckade kedjor av aminosyror gör dem tre gånger svårare att bryta ner än kolhydrater, och tio gånger svårare att bryta ner än fett.

Kroppen använder energi för att smälta maten

Käkarna tuggar maten.

1

Magen knådar maten.

2

Magsyran fräter maten.

3

Enzym bryter ner maten.

4

Tarmceller för över maten till blodet.

5

Tarmarna utsöndrar resterna.

6
©

Pannbiff

Tillagning ger fler kalorier

Kalorier på förpackningen: 250 / Du får: 225

När människan lärde sig att behärska elden för omkring en miljon år sedan var det en utvecklingsmässig revolution. Elden gjorde att våra förfäder fick ut betydligt fler kalorier ur samma mängd mat.

Tillagning med köksredskap eller hög värme sliter nämligen isär senor, bindvävnad och proteiner så att kroppen får enklare att smälta maten. Vissa forskare tror att denna extra energi innebar startskottet för utvecklingen av stora hjärnor hos människan.

I dag bidrar den i stället till fetmaepidemin.

©

Energi som används till matspjälkning (KJ)

Rått kött: 300

Malet kött: 250

Tillagat kött: 240

Malet och tillagat kött: 220

Nötter

Nötternas celler står emot matspjälkningen

Kalorier på förpackningen: 630 / Du får: 425

Nötter innehåller fler kalorier än kakor, men 25 procent av kalorierna passerar rakt igenom tarmen utan att tas upp. Anledningen till det är att nötterna har extremt hårda cellväggar som står emot både magsyror och matspjälkningsenzym.

Cellernas innehåll är alltså inte tillgängligt för kroppen. En stor andel av nötternas kalorier kommer dessutom från omättat fett, som är betydligt hälsosammare än det mättade fettet i exempelvis kakor.

Nötters cellväggar består av motståndskraftiga kolhydrater.

SPL

Bröd

Livsmedelsfabrikerna smälter maten åt oss

Kalorier på förpackningen: 295 Du får: 265/235

Rostat bröd med mjukost eller grovt bröd med hårdost innehåller kanske lika många kalorier – men det förstnämnda gör dig tjock. Anledningen till det är att producenterna har finmalt vetet i brödet och kokat osten innan du köpte varorna.

Därmed krävs mindre energi för att smälta livsmedlen. Dessutom har försök visat att kostfibrer i exempelvis grovt bröd minskar kroppens kaloriintag och höjer ämnesomsättningen, så att man gör av med omkring hundra kalorier om dagen.

©

Grovt bröd gör dig smalare

Grovt bröd med ost (grönt) kräver mer energi för förbränning än rostat bröd med mjukost (rött). Därför leder det grova brödet till mindre fetma.

Kaka

Tarmbakterierna avgör din personliga kaloritabell

Kalorier på förpackningen:: 320 Du får: 310/270

Man kan äta samma saker som sin vän och ändå bli betydligt tjockare. Det beror på att alla människor har en unik sammansättning av bakterier i tarmen, och vissa bakterier kan göra att man får ut extra mycket energi ur maten.

Bakteriernas inverkan är så stor att en smal mus plötsligt kan bli fet om den får bakterier transplanterade från en fet mus, trots att den fortsätter att äta precis samma saker som den alltid har gjort.

Bakterier från överviktiga människor gör möss feta

Bantningskur
© Shutterstock

I ett försök överförde forskarna tarmbakterier från en smal och en överviktig tvilling till två möss.

Bantningskur
© Shutterstock

De två mössen placerades i varsin bur. Musen som fick bakterier från den överviktiga tvillingen blev tjock, den andra musen blev smal.

Bantningskur
© Shutterstock

Försöket utfördes på två nya möss, men den här gången placerades mössen i samma bur i stället för varsin. Ingen av de båda mössen blev överviktig. Orsaken var att mössen åt varandras avföring och att bakterierna från den slanka tvillingen var dominerande i båda mössen.