Shutterstock

Magisk choklad varar för evigt

OPTISK ILLUSION: Skär ett par välvalda linjer i din Marabou-kaka, flytta runt lite på bitarna – och få en extra bit choklad om och om igen. Så ser det i alla fall ut i videon nedanför. Men är det på riktigt?

Äntligen är den här: Chokladkakan som aldrig tar slut!

Ska man tro sina ögon så handlar det bara om att bryta upp en kaka i ett par bitar och flytta runt lite på dem. Sedan är det bara att stoppa i sig choklad tills byxlinningen spricker.

Se den oändliga chokladen här:

Video

Men i stället för att deklarera att alla chokladälskares dröm gått i uppfyllelse måste vi tyvärr avliva chokladsensationen: Videon är bara ett smart optiskt trick.

Chokladkakan växer inte, den krymper

Kakan förökar sig inte, utan förlorar en areal som motsvarar exakt en bit.

Lägg märke till den tredje raden från botten i videon: Där snittet har gjorts har plattorna medvetet inte skjutits ihop hela vägen. I stället är där ett litet mellanrum.

Hade plattorna legat tätt ihop hade du sannolikt upptäckt att den tredje raden faktiskt har blivit kortare än de andra raderna på kakan. När videon har klippts ihop så snabbt är det svårt att upptäcka det.

Förstå vad som egentligen händer:

Video

Avslöja chokladbedrägeriet med ett måttband

Den ”extra” chokladbiten tas från chokladkakans längd. Om man mätte kakan före och efter rockaden skulle man kunna mäta skillnaden. För det HAR försvunnit choklad.

Ha koll på den bruna markeringen:

Den geometriska förskjutningen reducerar chokladkakans längd med vad som motsvarar en bit choklad.

Magisk matematiker var mästare i tricks

Chokladtricket ligger inom området för “geometriskt försvninnaden” som var den amerikanske matematiker Martin Gardners specialitet.

Du kan lära fler tricks i hans berömda bok Mathematics, Magic and Mystery (1956) eller läsa en intervju med honom om ämnet.

Martin Gardner (1914-2010) studerade matematik vid University of Chicago, USA, och samarbetade med vetenskapsmagasinet Scientific American.

© Konrad Jacobs/Wikimedia