Kan man brygga kaffe på avföring?

Stämmer det att ett särskilt kaffe bryggs på kaffebönor, som passerat genom ett djur? Är sådant kaffe inte ohälsosamt?

Kopi luwak kaffe en av världens dyraste kaffe bönor på bord och i burk
© Shutterstock

Det stämmer. Det dyra Kopi Luwak-kaffet har passerat genom tarmsystemet på ett djur. Kopi betyder kaffe på indonesiska och luwak är namnet på en mungo, som är stort som en stor katt. Luwaken, som på svenska heter indisk palmmård, klättar i träd och äter frukt och bär – inte minst från kaffebusken. Den väljer noga ut de bästa bären, men djuret utnyttjar endast lite av det fruktaktiga skalet, och själva bönan kommer därför ut igen med avföringen. Kaffebönorna kittas ihop i magen och tarmen under transporten genom djuret, och det är dessa sammankittade ”kaffelortar” som blir till det mycket dyrbara Kopi Luwak-kaffet. På de indonesiska öarna och på enstaka andra ställen i världen samlar bönderna upp lämningarna från marken i djungeln. Bönorna säljs för upp till 6000 kronor per kilo, och det gör det exotiska kaffet till världens dyraste. Man är alltid orolig för sjukdomsframkallande bakterier, när något har varit i kontakt med avföring. I Ontario i Kanada arbetar professor Massimo Marcone med livsmedelssäkerhet, och han har noga undersökt Kopi Luwak-bönorna. Marcone avvisar påståendet att det skulle föreligga någon hälsorisk med att dricka det speciella kaffet. Kaffebönorna i avföringen tvättas noga för att ta bort resten av fruktköttet. Efter denna tvätt har bönorna faktiskt färre bakterier än andra kaffebönor, och slutligen rostas bönorna vid cirka 250 grader, innan kaffet är redo att bryggas. Det produceras endast omkring 250 kilo Kopi Luwak-kaffe om året, och bönorna är mycket eftertraktade bland passionerade kaffedrickare. Kaffet uppges smaka riktigt gott. Under passagen genom mungons tarm angriper enzymer från mjölksyrabakterier fruktköttet och kaffebönan, och det ger kaffebönorna en lägre halt av de proteiner som vanligtvis gör kaffet bittert. Kanske är det förklaringen till att kaffet är så uppskattat. Måhända beror den välsmakande slutprodukten också på att palmmården selektivt väljer de rödaste och mognaste bären i sin jakt på föda. Sannolikt är det dock mest mystiken bakom kaffebönans tarmpassage som ger produktens dess speciella status.