FN ger grönt ljus för insekter i kostpyramiden

I framtiden ska vi få fler av våra proteiner från larver och insekter. I varje fall om det är upp till FN och EU, som nu har bedömt värdet av insekter som livsmedel.

Insekter som mad - FN godkender kryb i kostpyramiden

Det krävs en ordentlig klick ketchup och en hel del övertygelse första gången, men du kan lika gärna vänja dig vid det. Knaperstekta gräshoppor och saftiga mjölmaskar kommer att utgöra en allt större del av din dagliga kost.

Insekter ska nämligen ersätta andra proteinkällor som är dyra och miljöförstörande att föda upp, så som nötkreatur och svin.

Det anser FN:s livsmedelsorganisation FAO och EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA i varje fall och därför har de nu i en offentlig rapport betygsatt insektsdietens energimässiga värde och säkerheten med vilka små kryp man kan äta.

Rapportens slutsats är att det absolut går att sätta ihop en näringsriktig och hälsosam måltid via de 1 900 ätliga insekter om vi känner till i dag.

INSEKTSPYRAMIDEN: En liten del av de ätliga krypen sorterade efter näringsvärde. Ät mest från botten och minst från toppen. Klicka för större bild.

Miljoner använder insekter som mat

I större delen av världen har man länge känt till och uppskattat nyttan av insekter som livsmedel. I Många länder i Asien, Afrika och Latinamerika äter befolkningen insekter utan att blinka.

Näringsmässigt innehåller de små krypen massor av protein och mineraler. Exempelvis finns det en del kalk i insekters skal och skelett.

De har även den fördelen jämfört med större djur och fisk att de lever en kort tid och därför inte hinner samla på sig så stor mängd kemikalier eller tungmetaller.

Den kommande trenden: Insekter som mat

Flera västerländska gourmetrestauranger har redan börjat att servera insekter på menyn. Läs mer och kolla in menyn med de små krypen här: