FN ger grönt ljus för insekter i kostpyramiden
I framtiden ska vi få fler av våra proteiner från larver och insekter. I varje fall om det är upp till FN och EU, som nu har bedömt värdet av insekter som livsmedel.

Det krävs en ordentlig klick ketchup och en hel del övertygelse första gången, men du kan lika gärna vänja dig vid det. Knaperstekta gräshoppor och saftiga mjölmaskar kommer att utgöra en allt större del av din dagliga kost.
Insekter ska nämligen ersätta andra proteinkällor som är dyra och miljöförstörande att föda upp, så som nötkreatur och svin.
Det anser FN:s livsmedelsorganisation FAO och EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA i varje fall och därför har de nu i en offentlig rapport betygsatt insektsdietens energimässiga värde och säkerheten med vilka små kryp man kan äta.
Rapportens slutsats är att det absolut går att sätta ihop en näringsriktig och hälsosam måltid via de 1 900 ätliga insekter om vi känner till i dag.