Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur tillverkar man sockervadd?

Shutterstock

Spunnet socker består inte av något annat än socker och färgämnen, och det är synnerligen enkelt att framställa, om man har rätt sorts maskin. I mitten av maskinen häller man socker i en skål som värms upp, så att sockret övergår från kristallin till flytande form.

När skålen roterar, tvingas det flytande sockret genom en rad ganska små hål. Så snart sockret kommer i kontakt med luften kyls det ned och blir poröst. Det får inte tid att kristallisera fullständigt igen utan bildar i stället de långa, välkända sockertrådarna. I byttan runt skålen med flytande socker samlas trådarna längs kanten.

Om man sticker ned en pinne längs kanten, fastnar sockertrådarna på pinnen, och man har ett spunnet socker redo att ätas. Häller man vatten över en pinne med spunnet socker, löses sockertrådarna omedelbart upp, och man kan se att alltihop består av två matskedar socker.

Läs också:

Socker
Livsmedel

Socker är giftigt som narkotika

4 minuter
Livsmedel

Dagens rätt år 2050: Kryp och konstgjort kött

12 minuter
Livsmedel

OPTISK ILLUSION: Magisk choklad varar för evigt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj