Frukter bär på diverse mikroorganismer och ämnen och det är bara vissa av dem som försvinner när frukten sköljs med vatten.
Bakterier, andra mikroorganismer och pesticider sitter inte särskilt hårt på frukters yta. Vissa sätter sig som en beläggning utanpå frukten, medan andra tar sig in genom skalet.
På ett äpple kan det till exempel finnas salmonella, listeria, kolibakterier, norovirus, amöbor och rundmaskar. De kan göra dig dålig i magen och ge upphov till förgiftningssymptom, men sjukdomsalstrande mikroorganismer kan man nästan alltid tvätta bort helt och hållet.
Pesticider är dock svårare att bli av med, eftersom de har utvecklats för att sätta sig på frukt och grönsaker och skydda dem mot skadedjur.
Det är bara få pesticidrester som kan avlägsnas helt. Många av dem är i princip omöjliga att bli av med hur mycket man än försöker.
Oavsett bör du alltid skölja frukt och grönsaker ordentligt. En amerikansk studie har visat att fyra av tio barn har oroväckande höga halter av pesticider i kroppen, som de har fått i sig från bland annat frukt och grönsaker som inte sköljts ordentligt. Det rör sig om ämnen som kan leda till bland annat försämrad spermiekvalitet, cancer, fosterskador och Parkinsons sjukdom.
Hälsomyndigheterna har därför angett gränsvärden för hur mycket pesticidrester frukt och grönsaker får innehålla.
Organismer förstör frukt
På frukter växer även naturliga mikroorganismer.
Om organismerna tränger in i en frukt, till exempel genom en spricka i skalet på ett äpple, kan de förstöra frukten och ge upphov till ruttna fläckar.
Sådana fläckar går inte att tvätta bort, eftersom de sitter i fruktköttets vävnad eller celler. De naturliga mikroorganismerna är dock ofarliga för oss människor.