Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur påverkas kroppen av energidrycker?

Det hörs i namnet att energidrycker ska ge mer energi. Men vad händer egentligen i din kropp minuterna efter att du har fått i dig cocktailen av socker och koffein? Vi har tagit fram fem viktiga fakta.

Shutterstock

Undersökningar visar att energidrycker förbättrar uthållighet och koncentration på grund av sitt innehåll av socker och koffein. De visar emellertid också att en kopp starkt kaffe med ett par skedar socker kan ha samma effekt.

1. Bättre blodcirkulation

Foto: Shutterstock.

Socker tas snabbt upp i blodbanan och ger energi till musklerna och hjärnan. Överskottet av socker lagras i musklerna och levern så att energiförsörjningen garanteras för en tid.

2. Energidryck håller dig vaken

Foto: Shutterstock.

Koffein motverkar den sömngivande effekten av ämnet adenosin, som bildas i hjärnan för att vidmakthålla en normal dygnsrytm. Därför kan man vara vaken under en längre tid.

3. Energidryck ökar hjärtrytmen

Foto: Shutterstock.

Pulsen ökar av koffein, så att blodet snabbare pumpas runt i kroppen och ger musklerna och hjärnan mer syre. Ett stort koffeinintag kan dock vara farligt för hjärtpatienter.

4. Musklerna drar sig samman mer

Foto: Shutterstuck.

En rad undersökningar tyder på att det naturliga ämnet taurin i energidrycken får musklerna att dra sig samman med större kraft än normalt. Mer tveksamt är det om ett annat ämne, glukuronolakton, kan göra musklerna mer uthålliga.

5. Energidrycker är mycket vattendrivande

Foto: Shutterstuck.

Koffein är starkt vattendrivande, och tillsammans med vätskeintaget i form av drycken ökar behovet av att kissa.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj