Shutterstock

Hur påverkas kroppen av energidrycker?

Det hörs i namnet att energidrycker ska ge mer energi. Men vad händer egentligen i din kropp minuterna efter att du har fått i dig cocktailen av socker och koffein? Vi har tagit fram fem viktiga fakta.

Undersökningar visar att energidrycker förbättrar uthållighet och koncentration på grund av sitt innehåll av socker och koffein. De visar emellertid också att en kopp starkt kaffe med ett par skedar socker kan ha samma effekt.

1. Bättre blodcirkulation

Foto: Shutterstock.

Socker tas snabbt upp i blodbanan och ger energi till musklerna och hjärnan. Överskottet av socker lagras i musklerna och levern så att energiförsörjningen garanteras för en tid.

2. Energidryck håller dig vaken

Foto: Shutterstock.

Koffein motverkar den sömngivande effekten av ämnet adenosin, som bildas i hjärnan för att vidmakthålla en normal dygnsrytm. Därför kan man vara vaken under en längre tid.

3. Energidryck ökar hjärtrytmen

Foto: Shutterstock.

Pulsen ökar av koffein, så att blodet snabbare pumpas runt i kroppen och ger musklerna och hjärnan mer syre. Ett stort koffeinintag kan dock vara farligt för hjärtpatienter.

4. Musklerna drar sig samman mer

Foto: Shutterstuck.

En rad undersökningar tyder på att det naturliga ämnet taurin i energidrycken får musklerna att dra sig samman med större kraft än normalt. Mer tveksamt är det om ett annat ämne, glukuronolakton, kan göra musklerna mer uthålliga.

5. Energidrycker är mycket vattendrivande

Foto: Shutterstuck.

Koffein är starkt vattendrivande, och tillsammans med vätskeintaget i form av drycken ökar behovet av att kissa.