Hur mäter man julmatens energiinnehåll?

Julskinka med alla tillbehör är inte direkt smalmat. Men hur mycket går vi egentligen upp av julmaten? Och hur räknar man ut det?

Kalorier i julmat

Kalorier mäts i en bombkalorimeter

Hur mycket energi och därmed hur många kalorier julmaten innehåller mäts genom att man förbränner maten i en så kallad bombkalorimeter.

En värmeisolerad behållare fylls med en uppmätt mängd mat samt rent syre och sänks sedan ned i vatten. Maten antänds och när maten har brunnit upp har vattnet runt behållaren värmts upp av förbränningen. Ökningen av vattentemperaturen används därefter som ett mått på matens energiinnehåll.

Enzymer förbränner kalorier i kroppen

Förbränningsprocessen i kalorimetern motsvarar det som sker i kroppen – men där är det enzymer som står för förbränningen. Kroppen klarar dock inte att ta vara på hela värmevärdet hos ett livsmedel eftersom en del energiinnehållande ämnen följer med i avföring och urin.

Icke smältbara delar, exempelvis kostfiber, utgör cirka 15 procent av matens totala energiinnehåll. Det har dock livsmedelsproducenterna tagit hänsyn till när de presenterar ett livsmedels energiinnehåll.

Bränn kalorier runt julgranen

En klassisk julmiddag motsvarar 8 307 kJ, eller cirka 2 000 kalorier. En person som väger 62 kilo måste dansa runt granen i 13,5 timmar med en fart på tre kilometer i timmen för att förbränna den energin.

Se fördelningen av kalorier i klassisk julmat: