Shutterstock

Hur äter jag så mycket som möjligt på julafton?

Frågan är kanske lite politiskt inkorrekt, men hur får jag ut så mycket som möjligt av julmiddagen? Alltså, hur äter jag mest mat med flest kalorier?

Inga forskare har målmedvetet studerat maximalt julfrossande. Men genom att "misstolka" kostexperternas forskning går det att få ur dem vissa tumregler.

Studier har till exempel visat vilka livsmedel som är mest mättande. Därför måste du antingen hålla dig borta från dem helt eller äta dem på slutet. En av de viktigaste sakerna att undvika är fiberrik mat som råa grönsaker och fullkorn. Fibrer tenderar att fylla magen eftersom de absorberar vätska.

Spara köttet till sist

Dryck har också en tråkig tendens att ta matens plats och minska känslan av hunger. Å andra sidan hjälper vätska tarmsystemet att tömma magen, så det gäller att hitta balansen.

Näringsforskare har visat att vissa livsmedel är mer mättande och längre än andra. Kolhydrater, exempelvis från potatis, lämnar magen igen efter mellan 30 och 90 minuter.

Omvänt triggar proteiner, som kött är rikt på, igång enzymer och hormoner som ger en tung och långvarig mättnadskänsla. Skinka, köttbullar och korv bör därför intas i slutet av julmåltiden för att maximera köttätandet.

Julfrossandet kräver noggrann planering

Om du är fast besluten att få i dig så många kalorier som möjligt under julen behöver du ha en plan och följa den noga.

© Shutterstock

1. Lätt fasta maximerar hungern

Ät frukost och lunch som vanligt, men håll dig borta från mellanmål och snacks under dagen. Har du möjlighet att träna en timme hjälper det till att öka hungerkänslan.

© Shutterstock

2. Spara kött och sås till slutet

För att inte bli mätt för tidigt är ordningen viktig. Börja med kokta grönsaker som potatis och rödkål, håll dig borta från råa grönsaker och fullkorn och avsluta med kött och sås.

© Shutterstock

3. Träning underlättar matsmältningen

Om middagen sträcker sig över många timmar är det bra att få i sig vätska och röra på sig genom att exempelvis dansa runt granen. Det skickar i väg maten från magen och vidare ut i tarmsystemet, vilket skapar mer utrymme.